Ministerie van Justitie

Smartengeld in Schiedamse moordzaak
14 maart 2006
Maikel, het vriendje van de in 2000 in Schiedam vermoorde Nienke, krijgt een schadevergoeding. De staat en de politie Rotterdam-Rijnmond hebben dat met de familie afgesproken. De Staat en de politieregio Rotterdam-Rijnmond erkennen dat onvoldoende acht is geslagen op de kwetsbare positie van Maikel tijdens de verhoren in de Schiedammer Parkmoord zaak en dat ten onrechte druk is uitgeoefend op de ouders van Maikel. Ze betreuren de gang van zaken tijdens het onderzoek.

Maikel en zijn ouders hebben deze excuses aanvaard. Door alle betrokkenen zijn de gesprekken als positief ervaren. Maikel en zijn ouders hebben in deze gesprekken de direct betrokkenen kunnen confronteren met de zaken die hen dwars zaten en deze betrokkenen hebben kunnen aangeven hoe zij een en ander destijds hebben ervaren en hoe zij er nu tegen aankijken.

Maikel en zijn ouders spreken verder hun waardering uit voor de omvang en inhoud van het naar aanleiding van het rapport van mr Posthumus opgestelde verbeterprogramma. De commissie Posthumus analyseerd het onderzoek naar de moord op Nienke en de ernstige mishandeling van Maikel.

Over de hoogte van de schadevergoeding doen beide partijen geen mededelingen.

Persbericht: Schadevergoeding voor Maikel en zijn ouders in zaak Schiedammer parkmoord