Gemeente Ede

nummer 053 / Ede, 14 maart 2006

Restauratiewerkzaamheden aan kerktoren in Ede- centrum

Om de linkerkant en een deel van de voorkant van de kerktoren in het centrum staan bouwhekken. Binnenkort starten noodzakelijke restauratiewerkzaamheden. Losliggende stenen worden weer vast gemetseld in de gevel. De restauratie duurt enkele weken.

Vanwege de voorbereiding op de werkzaamheden staan er bouwhekken om een deel van de toren. De gemeente gaf Van Milt Restaurateurs de opdracht om de omloop te restaureren. De losliggende stenen zijn inmiddels zorgvuldig verwijderd om meer schade te voorkomen. Van Milt Restaurateurs heeft in overleg met het kerkbestuur de hekken geplaatst.
Elk jaar pleegt de gemeente onderhoud aan het metstelwerk van de omloop. De stenen gaan doorgaans losliggen omdat de kerktoren onderhevig is aan alle weersomstandigheden en dan vooral wind en water. Dit jaar zijn de werkzaamheden iets groter. De opdracht kan nog niet direct uitgevoerd worden, vanwege het slechte weer. Voor de reparatie is droog en vorstvrij weer noodzakelijk. De kosten voor restauratie worden gedekt door het reguliere onderhoudsbudget.
---