Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 049 MJS
Datum: 14 maart 2006

College presenteert uitgangspunten laatste begroting

In 2007 voor E87 miljoen extra investeringen in Fryslân

Het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân wil in 2007 ruim E87 miljoen extra investeren in de kwaliteit van de provincie Fryslân. Hiervoor zijn een flinke bezuiniging op de ambtelijke organisatie, een voorschot op de verkoopopbrengst van de Nuon- aandelen en een verhoging van de provinciale opcenten nodig. Dit staat in de Kaderbrief 2007, die het college vandaag presenteerde. Op 19 april debatteren het college en Provinciale Staten over de voorstellen in de Kaderbrief.

Het budget
Voor de begroting 2007 is een totaalbudget van E87,2 miljoen extra beschikbaar voor nieuwe projecten en beleidsvoorstellen. Dit bedrag is hoofdzakelijk opgebouwd uit een lening via houdstermaatschappij Falcon, een verhoging van opcenten en een bezuiniging op de organisatie. Het college ziet af van bezuinigingen in het programma Cultuur, Taal en Onderwijs.

Falcon
Het college stelt voor gebruik te maken van Falcon, de financieringsconstructie waarmee de provincie een voorschot kan nemen op de toekomstige verkoopopbrengst van de Nuon-aandelen. Dit levert een totaalbudget op van E87,2 miljoen. Uitsluitend gebruik maken van het Nuon-dividend levert E12,3 miljoen minder op.

Opcenten
Daarnaast stelt het college voor de regionale opcenten op de motorrijtuigenbelasting blijvend te verhogen tot het niveau van de andere SNN provincies Groningen en Drenthe. Dit betekent een verhoging van 5,5 punten per 1 april 2007 en het structureel maken van de tijdelijke verhoging van 8 punten vanaf 2010. Autobezitters zullen uiteindelijk tussen E13 en E19 euro per jaar meer betalen, afhankelijk van het gewicht van de auto. Deze verhoging levert de provincie tot en met 2010 in totaal E18,2 miljoen op.

Bezuiniging organisatie
Het college heeft in kaart gebracht hoeveel er structureel kan worden bezuinigd op de ambtelijke organisatie. Onder andere door efficiënter te werken, beter te organiseren en meer gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologie kan het budget voor de ambtelijke organisatie met ruim E6 miljoen omlaag. Dit is een bezuiniging van ruim tien procent. Provinciale Staten vroegen in november 2005 om een bezuiniging van E10 miljoen. Het college stelt dat dit niet mogelijk is zonder taken te schrappen.

Match tussen budget en nieuwe plannen
Het College heeft voor E209 miljoen plannen gereed, terwijl er E87 miljoen beschikbaar is. Daarom moet het college prioriteiten stellen.

Alle plannen die al door de Staten zijn vastgesteld, of voor de zomer nog worden vastgesteld, krijgen voorrang. Voor het Fries Museum is bijvoorbeeld E5,5 miljoen opgenomen. Daarna kiest het college voor plannen waarvoor ze cofinanciering kan krijgen, zoals het Meerjarenprogramma Landelijk gebied (E12,5 miljoen). Nieuwe projecten binnen de reguliere programma's die een looptijd hebben van meerdere jaren, krijgen in 2007 en 2008 een beperkt budget. Dit geldt bijvoorbeeld voor de nieuwe Zorgvisie (E2 miljoen voor 2 jaar) en de uitvoering van de Sportnotitie (E1,6 miljoen voor 2 jaar) uit het programma Zorg en Welzijn. De nieuwe Statenleden kunnen dan beslissen over de periode daarna. Tot slot kiest het college ervoor de opcentenverhoging te gebruiken voor grote infrastructurele projecten, zoals de Centrale As en het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan.

---- --