Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Belangrijke stap in bestrijding voetbalvandalisme

Belangrijke stap in bestrijding voetbalvandalisme

13 maart 2006

Minister Remkes is tevreden over de vooruitgang die wordt geboekt in de bestrijding van het voetbalvandalisme en steunt de nieuwe competitie-opzet van de KNVB in het seizoen 2006-2007. Dit onder de nadrukkelijke voorwaarde dat er aan alle nog te nemen maatregelen voor
1 augustus 2006 is voldaan. Dit stelt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
---

Daarmee volgt het ministerie het advies op van de projectrapporteur die zijn rapport in december 2005 heeft aangeboden aan de Stuurgroep. De projectrapporteur concludeerde dat het pakket aan maatregelen voor het overgrote deel is ingevoerd of volgens planning verloopt. Remkes is tevreden dat er door alle partijen zo'n grote vooruitgang is geboekt wat betreft het invoeren van het pakket aan maatregelen. Een van die maatregel betrof het weghalen van de "politie uit het stadion", een maatregel die al eerder stond opgenomen in het beleidskader, maar die nu nadrukkelijk is uitgevoerd. Een belangrijke maatregel is geweest om "politie uit het stadion" te halen. Een maatregel die al eerder stond opgenomen in het beleidskader, maar die nu nadrukkelijk is uitgevoerd. De bewustwording van de gevolgen, de acceptatie van deze maatregel en de organisatie daarvan in de praktijk, om de verantwoordelijkheid voor orde en veiligheid in het stadion en stadionomgeving echt neer te leggen bij de club, heeft de nodige tijd en energie gekost. Minister Remkes stelt dat deze maatregel een nadrukkelijke bijdrage zal leveren aan het terugdringen van de politie-inzet.

Pasfotoregistratie - biometrie De generieke invoering van pasfotoregistratie bij alle eredivisieclubs was een belangrijke voorwaarde om de invoering van de nieuwe competitie-opzet goed te keuren. Het initiatief voor deze maatregel lag destijds bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het heeft mij verbaasd dat de VNG begin januari 2006 in een bilateraal overleg met de KNVB de generieke invoering van deze maatregel heeft losgelaten. Tijdens dit overleg is afgesproken dat de lokale driehoek mag beslissen of pasfotoregistratie wordt ingevoerd. Ik heb mijn verbazing ook uitgesproken in een brief aan de VNG. In plaats van generieke invoering van pasfotoregistratie zal de KNVB in het seizoen 2006-2007 een pilot biometrie opstarten bij Vitesse, Ajax en Feyenoord. Deze pilot zal zich richten op het verbeteren van de toegangscontrole. Uiteindelijk zullen een beperkt aantal clubs pasfotoregistratie invoeren in seizoen 2006-2007.

Afdwingbaarheid van stadionverboden In de Stuurgroep is medio 2005 besloten tot instelling van een interdisciplinaire werkgroep onder leiding van het Ministerie van Justitie die de mogelijkheden voor een betere afdwingbaarheid van stadionverboden heeft geïnventariseerd. Op basis van het advies van deze werkgroep heeft de Stuurgroep op 18 januari jl. onder meer besloten dat de VNG zorgt voor een model-APV die BVO-gemeenten kunnen overnemen, zodat de APV's van alle BVO-gemeenten kunnen worden afgestemd. Hierdoor zullen verschillen in uitvoering van de verschillende bestuursrechtelijke maatregelen worden verminderd. Ook de stadionomgevingsverboden zullen in dit verband worden opgenomen in de model-APV.


***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel