Socialistische Partij

Van Hoof moet niet grenzen maar zijn ogen verder openen

14-03-2006 * Staatssecretaris Van Hoof (VVD) wil per 1 mei de grenzen volledig openen voor werklieden uit Polen en 7 andere Oost-Europese landen. Tweede-Kamerlid Jan de Wit vindt dit volkomen onverantwoord: "Van Hoof is blind voor de ontwrichtende gevolgen voor onze arbeidsmarkt, de toekomstige werkgelegenheid van onze kinderen en de concurrentiepositie van zelfstandigen zonder personeel en kleine ondernemers. Hij moet de grenzen niet verder openen, maar zijn ogen openen."

Jan de Wit Van Hoof moet volgens De Wit vooral ook eens kijken naar de ervaringen in Ierland. Dat land opende in mei 2004 zijn grenzen en een van de gevolgen is dat het personeel van de Ierse veerboten is ontslagen en vervangen door onderbetaalde werkers uit Oost-Europa. Ook in andere sectoren is onderbetaling en verdringing aan de orde van de dag. Dat heeft geleid tot demonstraties en acties die naar verhouding omvangrijker waren dan de demonstratie op het Museumplein.

De Wit: "Van Hoof en de regering onderschatten schromelijk de gevolgen van het verder openstellen van de grenzen. Landen om ons heen, zoals Duitsland, België, Frankrijk en Oostenrijk hebben al besloten om de grenzen niet verder open te stellen. In Ierland komt een meerderheid van de bevolking en de oppositie in het parlement terug op het volledig openen van de grenzen. Ze willen een systeem van werkvergunningen zoals we dat in ons land kennen."

"Als van Hoof doorzet is Nederland voor Polen het dichtstbijzijnde land met open grenzen. In Ierland is 5% van de beroepsbevolking afkomstig uit Polen. Als dat in Nederland gebeurd praten we over ruim 300.000 mensen. Je bent niet van deze wereld om te denken dat het geen ontwrichtende gevolgen heeft."

Van Hoof is naïef als hij zegt dat door de verplichting om CAO-lonen te betalen er geen problemen ontstaan. Op een vakbondsbijeenkomst vroegen Poolse arbeiders wat een loonstrookje was. Vele buitenlanders worden door taalproblemen en het ontbreken van kennis over hun rechten uitgebuit. Ze lopen niet naar de rechter.

De komende drie jaar moet de Nederlandse overheid een CAO-autoriteit instellen die actief naleving van de CAO controleert voor buitenlanders die een werkvergunningen hebben. En ze moeten bij onderbetaling namens de onderbetaalde het achterstallig loon, niet betaalde toeslagen, overwerk en vakantiedagen vorderen. Alleen op die manier wordt uitbuiting onrendabel en kunnen we verdringing en oneerlijke concurrentie voorkomen.

De Wit: "De gevolgen worden nog veel groter als de Bolkenstein-richtlijn doorgaat. Buitenlandse bedrijven kunnen dan volgens hun eigen arbeidsvoorwaarden in ons land aan de slag. Nederlandse vakmensen moeten dan concurreren tegen Poolse vaklui die hier Poolse uurtarieven vragen. Dat wordt de doodsteek voor kleine aannemers, loodgieters, dakdekkers, hoveniers, glazenwassers, stucadoors en andere werknemers en zelfstandigen zonder personeel. En waar gaan die tienduizenden jongeren werken die we nu opleiden voor deze beroepen op onze VMBO's? Welke problemen halen we ons op de hals als we hen perspectief op werk ontnemen?"
Zie ook:
* Groeiende stroom buitenlandse arbeidskrachten ontwricht arbeidsmarkt
* Aannemers in de knel door oneerlijke concurrentie * Open grenzen, eerlijk werk
* Grenzen niet verder open, maar grenzen stellen