Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Lekdijk tussen Nieuwegein en Schoonhoven is veilig

14 maart 2006- De Lekdijk tussen Nieuwegein en Schoonhoven is de komende vijf jaar voldoende veilig en bestand tegen overstroming en doorbraak. Dat blijkt uit de "Toetsing op veiligheid van de Lekdijk, dijkring 15", opgesteld door Ingenieursbureau Arcadis.

Het dagelijks bestuur van het waterschap heeft de toetsingsrapportage vastgesteld en stuurt deze door naar de toezichthouders, Gedeputeerde Staten van Utrecht en Zuid-Holland.

De Lekdijk is voor het traject Nieuwegein-Schoonhoven op vrijwel alle aspecten (hoogte, stabiliteit, etc.) met goed beoordeeld.

Op enkele plaatsen gaat het waterschap maatregelen treffen of nader onderzoek doen:

* het dijktalud rondom drie peilschaalhuisjes. Bij hoog water vormen zich rondom deze cultuurhistorisch waardevolle buitendijkse huisjes allerlei wervelingen. Dit veroorzaakt extra erosie van de grasmat rondom de huisjes. Het waterschap gaat deze plekken extra verstevigen, waarschijnlijk met grasbetonstenen.
* de buitendijkse dijkwoningen in Jaarsveld (ter hoogte van dijkpaal 88) vormen mogelijk een zwakke plek in de dijk, op het moment dat ze zouden bezwijken. Het waterschap gaat nader onderzoek doen naar de effecten van het bezwijken van deze woningen op de waterkering;
* de kwaliteit van de grasmat tussen dijkpaal 27 en 33 scoort onvoldoende. De oorzaak is begrazing door koeien. Inmiddels heeft het waterschap begrazing van de dijk door koeien verboden;
* Tenslotte behoeft de verharding van wegbermen met grind aandacht. Dit is niet bevorderlijk voor de stabiliteit van de dijk. Het waterschap gaat hierover met de wegbeheerders (de dijkgemeenten) nadere afspraken maken.

Het deel van de Lekdijk tussen Amerongen en Nieuwegein is al in 2003 getoetst en goed bevonden.