Nederlandse Taalunie

Vier originele taalprojecten genomineerd voor Taalunie Onderwijsprijs

Den Haag, 13 maart 2006

Vier originele taalprojecten genomineerd voor Taalunie Onderwijsprijs

De jury van de Taalunie Onderwijsprijs onder voorzitterschap van Rita Rymenans, voorzitter van het Platform Onderwijs Nederlands, heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de Taalunie Onderwijsprijs.

Taalunie Onderwijsprijs

Met de Taalunie Onderwijsprijs worden scholen in Nederland en Vlaanderen onderscheiden die op een innovatieve manier omgaan met onderwijs in en van het Nederlands. De prijs wordt om de twee jaar toegekend aan de meest vernieuwende en doelmatige projecten op dit terrein. Een jury van deskundigen op het gebied van taalonderwijs heeft uit de 18 inzendingen vier projecten genomineerd.

De genomineerden

De verteltas van De Regenboog uit Amsterdam (NL) stimuleert het lees- en voorleesplezier bij jonge kinderen met prachtige tassen vol verhalen en spelmateriaal en verhoogt de betrokkenheid van (allochtone) ouders bij het onderwijs.

Tijdens de Gedichtenroutes door de stad van Berkenboom Humaniora uit Sint-Niklaas (B) zwaaien de laatstejaars van deze school voor 1 dag met de scepter en wordt de hele school ondergedompeld in een gedichtenbad.

Digitaal vertellen van Teleac/NOT samen met 12 scholen (NL) spreekt de creativiteit en schrijfvaardigheid van leerlingen aan door hen videoclips te laten maken van hun eigen verhalen.

Het Provinciaal Technisch Instituut uit Eeklo (B) is genomineerd met twee projecten: Veroordeeld tot een gedicht, een uitdagend poëzieproject dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren uit het technisch onderwijs en Een stap in het onbekende, een taakgericht taalvaardigheidstraject waarbij de leerling zelf instructeur wordt.

Uitreiking prijs in het Vlaams Parlement te Brussel

Op woensdag 17 mei worden de genomineerde projecten voorgesteld in woord en beeld (video) aan een gemengd publiek van betrokken leerlingen en leerkrachten, onderwijsdeskundigen en politici. Na de vertoning maakt de Vlaamse minister van Werk, Onderwijs en Vorming, Vandenbroucke de winnaars bekend en overhandigt hij de prijzen aan de winnende scholen.

Nederlandse Taalunie

In de Nederlandse Taalunie voeren de Vlaamse, Nederlandse en Surinaamse overheid gezamenlijk beleid op het gebied van de Nederlandse taal, onderwijs en letteren. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende en creatieve manier kunnen gebruiken.