Gemeente Hoorn


Peuterspeelzaalwerkers op cursus om vroegtijdig problemen bij jonge kinderen te onderkennen

Persbericht d.d.: 14 maart 2006

Peuterspeelzaalwerkers in de regio West-Friesland krijgen een cursus aangeboden om vroegtijdig problemen bij jonge kinderen te onderkennen. Het gaat om de cursus 'preventieve en vroegtijdige signalering voor peuterspeelzaalwerkers'. De cursus is aangekocht en wordt aangeboden door centrumgemeente Hoorn namens de 12 gemeenten in oostelijk West-Friesland.

Bij de peuterspeelzalen komen kinderen al op jonge leeftijd in beeld, evenals het gezin waarvan zij deel uitmaken. Dit maakt het mogelijk problemen bij peuters in een vroegtijdig stadium te signaleren, te onderkennen en waar nodig te interveniëren. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe groter de kans om eventuele problemen bij de wortel aan te pakken.

Daarom is een cursus ontwikkeld om de peuterspeelzaalwerkers te ondersteunen bij verdere professionalisering op het gebied van vroegtijdige signalering en interventie. Bij de ontwikkeling van de cursus is samenwerking gezocht met de regionale werkgroep 0-6 jarigen, met daarin vertegenwoordigers van diverse instellingen werkzaam op het gebied van jeugdbeleid en jeugdzorg. Docenten van de sector Zorg en Welzijn van het ROC Horizon College verzorgen de cursus. Deze docenten beschikken over een (ortho)pedagogische achtergrond en ruime werkervaring. Zij zijn ervaren in het ontwikkelen van cursussen op het terrein van kinderopvang, communicatie en de ondersteuning van preventiewerkers.

Aftrap op 21 maart
Afhankelijk van de scholingsbehoefte van de peuterspeelzaalwerkers bestaat de cursus uit 5 of 7 bijeenkomsten of uit maatwerk. In totaal starten 13 cursussen waaraan bijna alle peuterspeelzalen uit West-Friesland deelnemen. De aftrap vindt plaats op dinsdag 21 maart 2006, dan start de cursus voor peuterspeelzalen uit Venhuizen, Hem, Wijdenes en Schellinkhout. Op 6 april 2006 volgen de peuterspeelzalen uit Abbekerk, Obdam en Benningbroek. Voor de overige peuterspeelzalen start de cursus na de zomerperiode.
De cursus besteedt aandacht aan: "kijken naar kinderen; wanneer is sprake van kwetsbaarheid?", "betrekken van ouders; het leggen van een basis voor overleg en samenwerking", "verwijzing; aansluiten bij de regionale praktijk van verwijzing en samenwerking tussen de verschillende instanties" en intervisie: aan de hand van eigen cases oefenen in het analyseren van gedrag en het uitzetten van een actieplan.

Vanuit de `Wet op de jeugdzorg' zijn gemeenten verantwoordelijk voor preventief jeugdbeleid en lichte pedagogische hulp. De `Wet educatie en beroepsonderwijs' maakt het gemeenten mogelijk educatieve trajecten in te kopen die zich richten op breed maatschappelijk functioneren. De gemeente Hoorn heeft als centrumgemeente voor alle gemeenten en peuterspeelzalen in West-Friesland het cursusaanbod ingekocht.
---