Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

13-3-2006

Tijdens het symposium 'Digitaal Bouwloket live', dat vandaag werd gehouden, heeft de heer Elco Brinkman voorzitter van Bouwend Nederland, het Digitaal Bouwloket officieel geopend. Het Digitaal Bouwloket is de eerste stap naar digitale indiening en behandeling van de omgevingsvergunning. Het Digitaal Bouwloket is een gezamenlijke project waarbij aanvragers van bouwvergunningen hun aanvraag voortaan volledig digitaal kunnen indienen.

Met de officiële opening van het Digitaal Bouwloket is het startschot gegeven voor een proefperiode met negen gemeenten die ervaring gaan opdoen met het ontvangen van digitale bouwaanvragen. Die gemeente zijn: Alkmaar, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Groningen, Haarlemmermeer, Heerlen, Leidschendam-Voorburg en Zwolle. Naar verwachting zullen in de tweede helft van 2006 meer gemeenten aansluiten op het Digitaal Bouwloket.

Digitaal dossier
Het Digitaal Bouwloket maakt het mogelijk bouwaanvragen met bijbehorende tekeningen en berekeningen digitaal in te dienen. Alle documenten die in de loop van de procedure ontstaan, worden digitaal aangemaakt en opgeslagen. Zo ontstaat een volledig digitaal dossier, dat onafhankelijk van tijd en plaats door verschillende partijen ingezien kan worden. Ook is een automatische bewaking van de wettelijke termijnen ingebouwd. Dit levert zowel de aanvrager als overheidsorganisaties (financiële) voordelen op, bijvoorbeeld doordat de doorlooptijd van een aanvraag flink wordt verkort.