Voorspelling werkgelegenheid nog nooit zo positief

Manpower

PERSBERICHT

8 van de 9 industriële sectoren optimistisch in werkgelegenheidsonderzoek Manpower: Voorspelling werkgelegenheid nog nooit zo positief

Diemen, 14 maart 2006 In heel Nederland, dat wil zeggen in alle regio's én in praktisch alle sectoren, zijn werkgevers positief ten aanzien van de werkgelegenheid in het tweede kwartaal van 2006. Dit blijkt uit het driemaandelijkse voorspellend onderzoek van Manpower onder 780 Nederlandse werkgevers: Manpower Employment Outlook Survey (MEOS). Het netto werkgelegenheidscijfer is sinds de invoering van het onderzoek in Nederland in 2003 nog nooit zo hoog geweest: +7%, een stijging vergeleken met Q2 2005 van 9 procentpunten.

Van de regio's is West-Nederland het meest uitgesproken positief: de werkgevers aldaar voorspellen een werkgelegenheidscijfer van +18%, een stijging met 12% ten opzichte van het eerste kwartaal en zelfs met 21% vergeleken met Q2 2005. Overigens correleert dit met het feit dat de financiële sector voor het komende kwartaal de hoogste score meldt:
+13%. Want, aldus algemeen directeur Manpower Hans Leentjes, de meeste hoofdkantoren van de grote financiële instellingen zijn gevestigd in de Randstad. De combinatie van optimisme bij de werkgevers en een toenemende discrepantie tussen vraag en aanbod1 vertaalt zich overigens positief terug in de groeicijfers van Manpower Nederland.

De transportsector (inclusief opslag en communicatie) voorspelt als enige een daling van het personeelsbestand , zij het dat er toch lichte verbetering van het voorspellende cijfer met 2% valt te constateren ten opzichte van Q1 2006. Vergeleken met Q2 2005 treedt een verschil op van 9%. Volgens Hans Leentjes zijn er verschillende oorzaken aan te wijzen voor deze uitzondering op de regel. Uiteraard speelt de groeiende concurrentie vanuit het Oostblok een rol in de transportsector, zeker ook bij warehousing. Voor duurzame consumptiegoederen is het immers haalbaar om storage op afstand te organiseren. Ook de toename van het aantal computergestuurde systemen in de logistiek is een factor van formaat. En laten we ten slotte ook de voortdurende prijzenslag in deze sector niet vergeten.

Voor de nutsbedrijven lijkt de piek van +10% die over het eerste kwartaal voorspeld werd, zich redelijk te stabiliseren voor de periode april tot en met juni . Het netto werkgelegenheidscijfer vertoonde opmerkelijk springerige verschillen in 2005 [0%, +4%,
-6%, +4%]. De onzekerheid die het overheidsbeleid in deze sector veroorzaakt ligt wellicht aan de basis van de grillige markt voor elektriciteit, gas en water.

Buitenland
Voor MEOS worden wereldwijd meer dan 47.000 werkgevers ondervraagd. In 23 van de 24 participerende landen verwachten werkgevers in het tweede kwartaal van 2006 meer personeel aan te nemen. Het verschil met het eerste kwartaal duidt men neutraal tot positief. De Japanse en Duitse ondervraagden voorspellen zelfs hun hoogste cijfers sinds de invoering van MEOS aldaar: respectievelijk +43% en +5%. Japan, India, Taiwan, Peru (dat voor de eerste keer meedoet), Nieuw-Zeeland en Hong Kong zijn wereldwijd het meest optimistisch .

In Europa wordt de aantrekkende tendens aangevoerd door Spanje, Noorwegen, Zweden en Ierland . Ten opzichte van het tweede kwartaal 2005 verbeteren overigens de cijfers van zeven van de twaalf onderzochte Europese landen. Hans Leentjes: Wat vooral voor Nederland goed nieuws is, is de grote sprong voorwaarts in de voorspellingen van de Duitse werkgevers. Vanuit de historie blijkt dat deze economieën elkaar versterken, dus een opleving in Duitsland is een impuls voor de Nederlandse werkgelegenheid. Schatten de Duitsers het eerste kwartaal van 2006 nog op -4%, voor april tot en met juni zien zij een toename met 9% naar +5%. Alleen de Italianen komen met een negatieve voorspelling , zij het dat deze toch een kleine verbetering van 1% ten opzichte van het eerste kwartaal laat zien.

Voorspellende waarde MEOS groot
Het Manpower Employment Outlook Survey wordt al meer dan 40 jaar 4 keer per jaar georganiseerd, in steeds meer landen. De kracht van MEOS is de voorspellende waarde. Zo constateerde de Duitse Centrale Bank eind januari dat de Duitse economie gedurende de laatste drie maanden van 2005 is stilgevallen.Deze stagnatie viel reeds te voorzien uit het verschil tussen de door de Duitse werkgevers voorspelde cijfers van +4% voor Q3 2005 en -2% voor Q4 2005. De vooruitgang voor Nederland en Spanje is in MEOS terug te zien in de positieve cijfers voor deze landen sinds Q3 2005. Voor Nederland bedragen deze in chronologische volgorde +3%, +5%, +3% en +7%; voor Spanje zelfs +10%, +10%, +8% en +17%.

De resultaten van het Manpower Employment Outlook Survey voor het derde kwartaal van 2006 worden op 13 juni bekendgemaakt.

Het gedetailleerde Nederlandse Manpower Employment Outlook rapport kunt u downloaden op www.manpower.nl of op verzoek aan Irene.bieszke@manpower.nl toegemaild krijgen.


1 De resultaten van een wereldwijde Manpower-enquête over de krapte op de arbeidsmarkt werden in februari gepubliceerd, evenals een Manpower Witboek over HR-strategieën daarvoor.

Over het rapport
De Net Employment Outlook is het cijfer dat verkregen wordt door het percentage werkgevers dat een inkrimping voorziet in werkgelegenheid, af te trekken van het percentage werkgevers dat aangeeft meer personeel te zullen aannemen. De resultante is het netto werkgelegenheidscijfer . Een negatief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aandeel werkgevers met een negatieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, groter is dan het aandeel werkgevers met een positieve kijk op de arbeidsmarkt. Het onderzoek wordt ieder kwartaal uitgevoerd en omvat de forecast voor het opvolgende kwartaal. De individuele rapporten van alle 24 deelnemende landen zijn te vinden in de Manpower Press room op www.manpower.com/meos. Tevens zijn de Europese en Internationale resultaten hierin gedetailleerd opgenomen.

36)Over het onderzoek
De Manpower Employment Outlook Survey wordt ieder kwartaal uitgevoerd. Aan meer dan 47.000 werkgevers wereldwijd, afkomstig uit zowel de publieke als private sector, wordt gevraagd of zij in het volgende kwartaal wijzigingen voorzien in hun personeelsbestand. Voor het Nederlandse deel van het onderzoek werden 780 werkgevers geïnterviewd. Op basis van de onderzoeksresultaten rapporteert het onderzoek over de verwachte ontwikkelingen in werkgelegenheid per land en per regio. In het Nederlandse rapport worden tevens de ontwikkelingen per sector geschetst. In de ruim 40 jaar dat dit onderzoek loopt, heeft het zich ontwikkeld tot een betrouwbare indicator naar de werkgelegenheidsontwikkeling wereldwijd. Het onderzoek is momenteel beschikbaar voor 24 landen en gebieden: de VS, Canada, Mexico, Peru, Australië, Nieuw- Zeeland, China, India, Japan, Hongkong, Taiwan, Singapore, Oostenrijk, Duitsland, België, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Over Manpower
Manpower Inc. is wereldwijd leider op het gebied van personeelsdiensten, dankzij het ontwikkelen en leveren van eigentijdse services waarmee opdrachtgevers op de dynamische arbeidsmarkt een winnende koers kunnen volgen. Het bedrijf heeft een omzet van $16 miljard en verzorgt een breed dienstenpakket voor de gehele wereld van werk, inclusief de werving van personeel op vaste, tijdelijke of contractbasis, assessment en selectie, training, outplacement, outsourcing en consulting. Manpowers wereldwijde netwerk van 4.400 vestigingen in 72 landen en gebiedsdelen stelt het bedrijf in staat jaarlijks aan de wensen van 400.000 opdrachtgevers tegemoet te komen. Deze klantenkring omvat zowel kleine en middelgrote bedrijven in alle sectoren als 's werelds grootste multinationals. De focus van Manpowers werk is gericht op het vergroten van de productiviteit door verbeterde kwaliteit, efficiëntie en kostenreductie, waardoor opdrachtgevers zich beter op hun kernactiviteiten kunnen richten. Manpower is sinds de jaren zestig ook gevestigd in Nederland en heeft hier 150 vestigingen met ruim 900 medewerkers. Naast de merknaam Manpower hanteren wij de merknamen Manpower Professional, Right Management, Jefferson Wells en Elan. Voor meer informatie over Manpower kunt u terecht op www.manpower.nl.