Unicef



Children's World Water Forum: kinderen praten met ministers over water 14 maart 2006, Mexico City - Van 16 tot 22 maart praten kinderen in Mexico City over water tijdens het Children's World Water Forum. Niemand kan zonder, maar helaas moeten meer dan 1,1 miljard mensen (een op de zes!) het elke dag zonder veilig drinkwater stellen. En 2,6 miljard mensen, dat is een op de drie, beschikken niet over een behoorlijke wc.

Elk kind heeft minimaal 20 liter schoon water per dag nodig. Foto: Unicef/HQ04-0440/Christine Nesbitt
Elk kind heeft minimaal 20 liter schoon water per dag nodig. Foto: Unicef/HQ04-0440/Christine Nesbitt

Zonder schoon water of goede sanitaire voorzieningen loopt je gezondheid gevaar. In ontwikkelingslanden zijn daarom veel mensen ziek; door vervuild water krijgen ze diarree, cholera, wormen of tyfus. Vooral kinderen hebben het zwaar te verduren. Elke dag sterven meer dan 4.500 kinderen aan de gevolgen van diarree. Kinderen die wormen hebben, raken ondervoed. Ze gaan niet naar school omdat ze ziek zijn, of ze blijven weg om een andere reden. Meisjes worden bijvoorbeeld thuis gehouden omdat er voor hen op school geen aparte wc's zijn.

Elke dag twee emmers water Als de bevolking van een land geen schoon water of behoorlijke sanitaire voorzieningen heeft, komt dat de economie ook niet ten goede. Zonder minimaal 20 liter schoon water per dag - dat zijn maar twee emmers - hebben kinderen weinig kans om zich aan de armoede te ontworstelen. Ze worden ziek, kunnen niet naar school en krijgen daardoor niet de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. De armste landen van de wereld betalen hiervoor een hoge prijs; de kosten van verloren arbeidsproductiviteit bedragen maar liefst 63 miljard dollar per jaar.

Drinkwaterdistributie in Basrah in Irak. Foto: Unicef/Irak/Noorani Drinkwaterdistributie in Basrah in Irak. Foto: Unicef/Irak/Noorani

Praten met ministers

Kinderen kunnen een heel belangrijke rol spelen in het verbeteren van deze situatie. Daarom wordt het Children's World Water Forum georganiseerd; tijdens deze bijeenkomst praten meer dan honderd kinderen uit de hele wereld met ministers over wat zij kunnen doen. Unicef is een van de mede-organisatoren van het Forum en betaalt de deelname van twintig jongens en meisjes uit Afrika, Azië en Latijns Amerika, die zich inzetten om de omstandigheden op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne in hun land te verbeteren.

Het belang van handen wassen Deze kinderen spelen een rol van onschatbare waarde. Ze leren bijvoorbeeld hun familie en vrienden dat ze hun handen moeten wassen; hierdoor kan het aantal diarreegevallen in hun omgeving met wel 40 procent worden teruggebracht. Of ze vragen de gemeenschap waarin ze wonen om latrines te bouwen. In 2015 moet het aantal mensen dat geen veilig water en sanitaire voorzieningen heeft met de helft zijn teruggebracht. Ook het aantal sterfgevallen onder kinderen moet drastisch worden verminderd. Dat lukt alleen als we de behoeftes van kinderen op de eerste plaats zetten en naar hen luisteren.