Gemeente Urk

CU start collegeonderhandelingen

De ChristenUnie heeft maandagavond 13 maart de vier fracties in de Urker gemeenteraad bijeen geroepen voor een overleg over de ontstane situatie na de verkiezingsuitslag. Alle partijen zijn ingelicht dat de ChristenUnie in eerste instantie wil proberen een coalitie te vormen met het CDA. De ChristenUnie is van mening dat in de verkiezingsuitslag niet de coalitie als zodanig is afgerekend.

CDAAfgelopen jaar heeft de ChristenUnie met het CDA al een programma gemaakt dat deels is uitgevoerd en deels nog uitgevoerd moet worden. Dit programma blijft wat de ChristenUnie betreft, gewoon bestaan. Het is niet logisch nu te breken met de ingezette koers (die door de kiezer is beloond). De ChristenUnie zet deze koers voort en het lijkt hen dan ook niet meer dan normaal eerst met het CDA te spreken. Het is waar dat het CDA heeft verloren, maar dit kan niet met de coalitie te maken hebben, immers de coalitie is in zetel aantal gelijk gebleven.

SGPEerst een gesprek aangaan met de SGP is niet logisch omdat deze fractie tegen een aantal belangrijke projecten heeft gestemd. Projecten als de verbouw gemeentehuis, de nieuwbouw van de bibliotheek, de verplaatsing van de peuterspeelzaal en de havenplannen moeten in de komende jaren gestalte krijgen en worden niet gedragen door de SGP. Deze projecten kunnen ernstige vertragingen oplopen in de uitvoering.

Unie GemeentebelangenUnie Gemeentebelangen is in zetelaantal te klein om een meerderheidscollege te vormen. Deze fractie is daarom geen voor de hand liggende keuze. Hoewel het vormen van een college op basis van ervaringen, in de afgelopen periode en programmatisch, wel tot de mogelijkheden kunnen behoren.

De verdere besprekingen met het CDA vinden de komende dagen/weken plaats. ChristenUnie gaat het gesprek aan. Niet om te verkennen maar om resultaten te boeken.

De onderhandelaars voor de ChristenUnie zijn: Albert Woord en Jacob Kramer.De onderhandelaars voor het CDA zijn: Tiemen Hakvoort en Klaas Brouwer.