VVD


14-3-2006

Bericht van de voorzitter: campagne en ledenraadpleging

Liberale vriendinnen en vrienden,

Naar toe gewerkt, campagne gevoerd, 'Local heroes' dagen I en II bezocht, beschutting tegen de koude gezocht, je de benen uit het lijf gelopen, koffie ingeschonken, eindeloos veel folders door en in brievenbussen gedouwd en je schor gepraat en/of gedebatteerd. En dan is het zover: dinsdagavond 7 maart 21.00 uur. Klaar. De kiezer spreekt. Landelijke VVD-beeld ongeveer min 10 procent (bij het CDA en D66 liggen de verliespercentages fors hoger). Niet wat we hoopten (winst), niet wat velen elders in de media verwachtten: fors verlies. En dan de volgende ochtend. We weten het inmiddels allemaal. Jozias van Aartsen maakt - op zeer indrukwekkende wijze - bekend terug te treden als voorzitter van de Tweede-Kamerfractie. Hij stelde een (onder)grens. Die werd niet gehaald. 'Dapper en moedig' heb ik het overal genoemd. Een vent die zich zo inzette voor de campagne, waarmee het uitstekend samenwerken was, had beter verdiend. Heb veel respect voor zijn heldere en snelle besluit. Als VVD hebben we veel aan hem te danken.

En toen. De Tweede-Kamerfractie bijeen. Uitstekende sfeer overigens. Kiest Willibrord van Beek tot fractievoorzitter. De fractie kiest (bewust voor) een voorzitter die bij de tijdelijke omstandigheden past. De leden - u dus - kiezen immers binnenkort een nieuwe lijsttrekker voor de Kamerverkiezingen van mei 2007. Hoofdbestuur, kamerleden en bewindspersonen zijn hiervan doordrongen. Nadrukkelijk nam, neem en zal ik afstand nemen van het beeld dat her en der ten onrechte is opgeroepen alsof niet onze leden maar anderen een lijsttrekker aanwijzen. Vice-fractievoorzitter Bibi de Vries stelt haar functie ter beschikking want is consequent en geeft ruimte. Hulde daarvoor en ook voor de jarenlange inzet. Op voorstel van Van Beek kiest de fractie Edith Schippers tot nieuwe vice-voorzitter. En daarmee kreeg woensdag 8 maart een geheel ander verloop dan wij met z'n allen verwachten.

Langs deze weg wil ik namens het Hoofdbestuur iedereen hartelijk danken voor de inzet tijdens de campagne. Alle lijsttrekkers, kandidaten, campagneleiders en medewerkers, Nanda Kelly, parlementariërs, bewindspersonen, Luuk van Middelaar en Henri Kruithof en wie ook maar: geweldig bedankt voor de inzet. Een behoorlijk - maar niet geweldig - resultaat is ons deel. Velen van u reageerden al met brieven, telefoontjes en e-mails. Soms om kritiek te uiten en suggesties te doen, anderen om juist hun lokale succes (en in heel veel gemeenten was dat gewoon het geval) met ons te delen. Met de campagnemensen sprak het Hoofdbestuur inmiddels af een serieuze evaluatie/analyse van de campagne te zullen organiseren. Hebt u reacties en/of suggesties: schrijf naar VVD, Algemeen Secretariaat, Postbus 30836 2500 GV Den Haag of e-mail naar campagne@vvd.nl.

Hoop dat wij snel de draad weer oppakken. In het parlement en bij de college-onderhandelingen, het raadswerk, de nazorg voor diegenen die onverhoeds afvallen en bijvoorbeeld de opleiding en training (via de Haya) van onze nieuwe mensen. Graag wens ik u allen daarbij heel veel succes. Hoop velen van u te zien tijdens de jaarvergadering van de Bestuurdersvereniging van zaterdag 1 april in Utrecht, de partijraad van 8 april in Ermelo en/of de Algemene Vergadering van 19 en 20 mei in Noordwijkerhout.

Wat nu volgt is een heel druk jaar voor de VVD op alle niveaus. Durf het op dit moment bijna niet te schrijven. Toch is het zo. Met twee verkiezingen voor de boeg (Provinciale Staten maart 2007 en Tweede Kamer mei 2007) moeten allerlei zaken worden geregeld. Lijsttrekkers, kandidaten en programma's. Iedereen is er druk mee. Voor het landelijke programma is inmiddels de commissie Verwaayen hard aan het werk. De berichten uit de commissie zijn positief. En dan de ledenraadpleging voor de landelijke lijsttrekker voor de Tweede Kamer. Eén kandidaat - Mark Rutte - heeft zich inmiddels bij ons Hoofdbestuur gemeld. Komende vrijdag 17 maart maken we als Hoofdbestuur bekend welke personen wij kandidaat stellen. De bijzondere omstandigheden maken het ons niet makkelijk op deze extreem korte termijn te garanderen dat wij meerdere kandidaten kunnen stellen. Aan kandidaturen voor de vorm hebben wij geen behoefte: er moet echt iets te kiezen zijn. In ieder geval hebben de ledenvergaderingen van afdelingen en kamercentrales tot en met donderdag 20 april de gelegenheid kandidaten te stellen.

Met u allen kijken wij uit naar een mooie campagne voor het lijsttrekkerschap van de VVD!

met hartelijke groet,
Jan van Zanen,
partijvoorzitter