Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 323 59 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 14 maart 2006 060214R

Nijmegen op zoek naar Turkse stedenband

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen onderzoekt de mogelijkheden voor een stedenband met een Turkse stad. Bij de keuze hiervoor wordt een groep van zestig uit Turkije afkomstige Nijmegenaren betrokken. Ook wordt bekeken of samenwerking met Duisburg (Duitsland) mogelijk is. In mei legt het college een concreet voorstel voor aan de gemeenteraad voor.

Nijmegen onderhoudt al jaren een stedenband met Pskov in Rusland en Masaya in Nicaragua. Uit de vorig jaar gehouden evaluatie naar die stedenbanden blijkt echter dat 65 procent van de Nijmegenaren behoefte heeft aan een stedenband met een stad in een Islamitisch land.

Het college van burgemeester en wethouders knoopt daarvoor het liefst banden aan met een Turkse stad. Dit omdat van alle Nijmeegse allochtonen, de uit Turkije afkomstige Nijmegenaren met 3 procent de grootste groep vormen.

Om tot een goede keuze te komen draagt een uit zestig Turkse Nijmegenaren bestaande klankbordgroep een aantal steden voor. Het college van burgemeester en wethouders kiest hieruit drie kandidaatsteden. Van die steden worden de verschillende mogelijkheden onderzocht voor projecten die gedragen worden door de plaatselijke bevolking. Ook wordt de wil tot samenwerking van de lokale overheden getoetst en de inzet van budget, capaciteit en subsidiemogelijkheden in kaart gebracht.

Het college neemt ook contact op met Duisburg, dat in 2005 een relatie is aangegaan met een stad in Turkije uit dezelfde regio. Het college wil in haar afweging ook de ervaringen van Duisburg betrekken en de mogelijkheden van een eventuele samenwerking met Duisburg onderzoeken. Dat zou tevens een extra dimensie kunnen geven aan de al bestaande samenwerking met Duisburg in de Euregio.

In mei beslist de nieuwe Gemeenteraad of en met welke stad in Turkije we een stedenbandrelatie aangaan.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 024-3292380