Provincie Utrecht

Meer geld voor onderhoud wegen

14-3-2006 -

Gedeputeerde staten van Utrecht hebben op 14 maart besloten om structureel meer geld beschikbaar te stellen voor het onderhoud van de Utrechtse provinciale wegen.

Het gaat daarbij om een extra bedrag van een miljoen euro per jaar voor het onderhoud van de verhardingen. Het totale budget voor het groot onderhoud aan verhardingen komt daarmee op 4 miljoen euro.

Met de structurele extra investering kan de provincie binnen een aantal jaren het achterstallige onderhoud wegwerken en het kwaliteitsniveau verder verbeteren.

Op dit moment is de conditie van de provinciale wegen nog redelijk acceptabel. Van het verhardingsoppervlak is 77% voldoende, 12% matig en 11% onvoldoende. Het gaat hierbij om 300 km hoofdrijbaan, 77 km parallelweg en 204 km fietspad.

Extra inspanningen in het verleden
In de afgelopen jaren zijn al extra inspanningen verricht door incidenteel extra geld te vragen voor noodzakelijk onderhoudswerk, waardoor het kwaliteitsniveau op peil kon blijven. Zo werd er in 2005 bijvoorbeeld 3,6 miljoen euro uitgegeven. Groot onderhoud is toen verricht op de N201 tussen Amstelhoek en Mijdrecht, De Zuilense Ring (N230) tussen Utrecht en Maarssen en op de N233 in Rhenen. Met de structurele extra investering kan de provincie binnen een aantal jaren ook het resterende achterstallige onderhoud wegwerken en het kwaliteitsniveau verder verbeteren.

Op tijd investeren
Een tijdige, structurele verhoging van het onderhoudsbudget is nodig om te voorkomen dat noodzakelijke onderhoudsmaatregelen worden uitgesteld. Een dergelijk uitstel kan namelijk leiden tot verslechtering van het onderhoudsniveau waardoor ingrijpender maatregelen noodzakelijk worden. In het ergste geval kan het uitstel van onderhoudsmaatregelen zoveel schade aanrichten dat de gehele verharding van de weg vervangen moet worden, i.p.v. alleen de bovenste laag. In Utrecht is die situatie gelukkig niet aan de orde.

Meten is weten
Het onderhoud van de verhardingen van wegen is gebaseerd op een nieuw systeem voor wegbeheer dat in Nederland is gestandaardiseerd door het CROW. Dit is een organisatie die zich richt op regelgeving in de grond-, weg- en waterbouw. Ook de provincie Utrecht hanteert dit systeem sinds 2004.
Het systeem biedt de wegbeheerder inzicht in de huidige én toekomstige kwaliteit van de verhardingen van zijn wegennet en in de onderhoudsbehoefte voor de toekomst. Bovendien geeft het systeem een indicatie van de projecten die op korte termijn aangepakt moeten worden.

Inspecties
Inspecties van de verhardingen leveren de gegevens die in het systeem worden ingevoerd. Omdat de verkeersintensiteit op de Utrechtse provinciale wegen hoog is, is gekozen voor metingen met speciale apparatuur die in het verkeer meerijden en daardoor geen verkeersbelemmering geven. Omdat de meetmethoden vastliggen in de richtlijnen van het CROW, zullen de gegevens over de komende jaren goed met elkaar vergeleken kunnen worden, waardoor er iedere keer zuiver gerapporteerd kan worden over de verbeteringen ten opzichte van voorgaande jaren en de prioriteiten die voor de komende jaren moeten worden gesteld.

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon 030 258 3319

Laatst gewijzigd op 14-03-2006. Paginabeheer: Clara van Foreest