Provincie Utrecht

Reconstructie moet kruispunt in Bunschoten veiliger maken

14-3-2006 -

In hun vergadering van 14 maart hebben gedeputeerde staten van Utrecht besloten tot reconstructie van een kruispunt in Bunschoten. Het gaat om het kruispunt van de provinciale weg N806 met de Zevenhuizerstraat/Groeneweg. Aanleg van een kruispuntplateau en een lagere snelheid op het hele wegvak moeten gaan zorgen voor minder ongelukken op het kruispunt en een betere doorstroming van het verkeer.

Het kruispunt N806-Zevenhuizerstraat/Groeneweg staat bekend als onveilig kruispunt.

Bovendien wordt de N806 gebruikt als sluiproute voor het verkeer op de A28 en de A1 en is er sprake van een slechte verkeersafwikkeling voor het verkeer vanaf de zijwegen.

Maatregelen
Door op het kruispunt een verhoging aan te leggen (kruispuntplateau) zijn automobilisten gedwongen hun snelheid ter plaatse van het kruispunt aan te passen, wat de verkeersveiligheid ten goede komt. Voor het ontmoedigen van het sluipverkeer voorziet de provincie Utrecht het gehele wegvak van de N806 van een nieuwe, uniforme belijning, waarbij de toegestane snelheid wordt verlaagd van 80 naar 60 km/h.
Er vinden gesprekken plaats met de provincie Gelderland om de nieuwe belijning ook op het Gelderse deel van de N806 door te trekken en dit in één keer uit te voeren.

Plan ter inzage
Het plan ligt vanaf 22 maart gedurende twee weken ter inzage in het gemeentehuis van Bunschoten. Iedereen kan in die periode reageren op het plan. Als de reacties leiden tot ingrijpende wijzigingen, zal er een nieuw voorstel komen waarover gedeputeerde staten opnieuw moeten beslissen.

Uitvoering
Voor de reconstructie van het kruispunt en de overige maatregelen hoeven geen procedures te worden gevolgd op het gebied van grondaankoop of ruimtelijke ordening. Alleen voor de snelheidsverlaging van 80 naar 60 km/h moet een verkeersbesluit worden genomen.
De kosten zijn geraamd op 135 duizend euro. Uitvoering van de reconstructie en de overige maatregelen staat gepland voor oktober van dit jaar.