Socialistische Partij

Conducteur dreigt van de trein te verdwijnen, Schultz kijkt weg

14-03-2006 * Staatssecretaris Schultz (Verkeer) vindt het niet nodig om in te grijpen nu de conducteurs van de trein dreigen te verdwijnen. SP-Kamerlid Arda Gerkens riep haar hiertoe op naar aanleiding van het plan van de NS bevoegdheden van conducteurs af te nemen, waardoor slechts 650 echte en volledig bevoegde conducteurs overblijven.

In een brief aan de ondernemingsraad stelt de directie van de NS voor om ruim 3000 conducteurs in te gaan zetten als steward, gastheer of servicemedewerker. Een aantal teams zal af en toe de kaartcontrole voor rekening nemen. Volgens de SP is dit slecht voor de veiligheid en een stap op weg naar minder mensen en service bij het spoor.

Arda Gerkens Uit allerlei onderzoeken blijkt dat de conducteurs een grote bijdrage leveren aan de veiligheid in de trein. Gerkens: "Binnenkort kan een gastheer nog wel reizigers verzoeken om zich in de trein te gedragen, maar gezag en bevoegdheden heeft hij niet meer. Dit zal zeker negatieve gevolgen hebben op de veiligheid. Hier heb ik de staatssecretaris op aangesproken, maar helaas wil zij niet ingrijpen. Ze ontloopt iedere verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het openbaar vervoer in Nederland."

Het is nu aan de ondernemingsraad om dit onzalige plan van de NS tegen te houden.