Gemeente Amerongen


College Utrechtse Heuvelrug presenteert eerste begroting

De gemeente Utrechtse Heuvelrug presenteerde deze week haar eerste begroting. De late presentatie vloeit voort uit de noodzakelijke harmonisatie van de individuele begrotingen van de vijf fusiegemeenten en de installatie van het nieuwe gemeentebestuur per 1 januari 2006. Overigens blijft de gemeente hiermee nog ruimschoots binnen de wettelijke termijn van drie maanden die geldt bij herindelingen.

De ramingen in de begroting zijn gebaseerd op het bestaande beleid. De begroting is in feite een optelsom van de vijf individuele begrotingen. Naast de cijfermatige optelling van de vijf begrotingen zijn in deze begroting ook nog de financiële consequenties van enkele noodzakelijke ontwikkelingen opgevoerd.

De belangrijkste daarvan zijn:
de financiële consequenties van de ontwikkeling van het molenterrein in de kern Amerongen;
de financiële consequenties van de ontwikkeling van de Groene Entree in de kern Amerongen;
de voorbereidingskosten van de ontwikkeling van het project Allemanswaard in de kern Amerongen;
een financiële bijdrage in de exploitatie van het zwembad De Zwoer in de kern Driebergen;
aanstelling van een buitengewoon opsporingsambtenaar;

Verder is voor 2006 nog een raming opgevoerd van 200.000 voor beleidsontwikkeling. Voor 2007 is
deze raming teruggebracht naar 75.000. Voor de jaren daarna wordt er van uitgegaan dat de financiële consequenties van nieuw beleid gedekt worden binnen de begroting op basis van het algemene beleidsuitgangspunt nieuw voor oud.

Ingezette dekkingsmiddelen
Om het berekende begrotingssaldo te dekken en om de noodzakelijke en wenselijke investeringen te kunnen honoreren, zijn onder meer de volgende dekkingsmiddelen ingezet:
onderuitputting personeel;
taakstellende inkrimping formatie;
onttrekking algemene reserve;
autonome efficiency;
onderuitputting budgetten
inzet interim-maatstaf herindeling.

Na verwerking van het dekkingsplan vertoont de begroting de volgende saldi:

2006 56.931
2007 96.546 -/-
2008 61.668 -/-
2009 13.014

Ontwikkeling lastendruk particuliere huishoudens Jaarlijks wordt een landelijk onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de lastendruk, waarbij de onroerende zaakbelastingen, de afvalstoffenheffing/het reinigingsrecht en het rioolrecht worden betrokken. Bij de berekening van de lastendruk is uitgegaan van een WOZ-waarde van 290.000,-- (gemiddelde taxatiewaarde van een woning in de gemeente).
De lastendruk ten opzichte van 2005 laat voor alle afzonderlijke kernen een procentuele daling zien. Deze procentuele daling is hoofdzakelijk het gevolg van de afschaffing van de onroerende zaakbelasting voor gebruikers.

Klik hier voor een overzicht van de lastendruk van de afzonderlijke kernen.

Reservepositie
Het totaalsaldo van de reserves en voorzieningen bedraagt per 1 januari 2006 65.964.675. De toevoeging aan rente over 2006 bedraagt
1.337.886. Het saldo van de overige vermeerderingen en verminderingen bedraagt -/- 1.568.933. Als gevolg van deze mutaties resteert per 31 december 2006 een saldo van 65.733.628.
In de loop van 2006 zal er een Notitie reserves en voorzieningen worden opgesteld. Daarin zullen de beleidsuitgangspunten worden geformuleerd en voorstellen worden gedaan voor harmonisatie van de gemeentelijke reserves.

Toekomstig begrotingsbeeld
Op basis van de voortzetting van het huidige beleid vertoont de meerjarenbegroting een relatief evenwichtig financieel beeld. Hierbij moet niet vergeten worden dat het Collegeprogramma nog niet is vastgesteld. Uit het Collegeprogramma kunnen nog beleidsvoornemens komen waaraan financiële consequenties verbonden zijn. Algemeen uitgangspunt is echter dat de financiële consequenties van nieuwe beleidsvoornemens dienen te worden gedekt door heroverweging van bestaand beleid.
Ook in de eerstkomende jaren zal inzet van de voor 2006 gehanteerde bijzondere dekkingsmiddelen nodig zijn om tot een sluitende begroting te komen.
Bij de opstelling van de begroting voor 2007 zal naar verwachting meer inzicht verkregen zijn in de voor de uitvoering van de taken binnen de nieuwe gemeente benodigde middelen. Het thans voor de meerjarenbegroting voorgestelde dekkingsplan biedt voldoende mogelijkheden om in te spelen op deze ontwikkelingen.

Behandeling begroting

* Maandag 20 maart 2006 vanaf 19.30 uur, is er een gecombineerde openbare vergadering van de raadscommissies Middelen, Ruimte en Samenleving, locatie TMO/Detex, Hogeschool voor Modemanagement, Driebergsestraatweg 11 te Doorn. Op de agenda staat de beantwoording van de technische vragen door het college van burgemeester en wethouders.

* Op dinsdag 21 maart 2006 vanaf 19.30 uur, is er een gecombineerde openbare vergadering van de raadscommissies Middelen, Ruimte en Samenleving, locatie TMO/Detex, Hogeschool voor Modemanagement, Driebergsestraatweg 11 te Doorn. Op de agenda staat de beantwoording van de inhoudelijke vragen door het college van burgemeester en wethouders. Ter advisering staat op de agenda het Cultuurhuis, de Programmabegroting 2006-2009 en de verordening op de heffing en de invordering van onroerende zaakbelastingen 2006.
* Op woensdag 29 maart vanaf 14.00 uur is de begrotingsraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, locatie Zonheuvel/SBI, Amersfoortseweg 98 te Doorn. De agenda is als volgt:

14.00 uur
start algemene beschouwingen (max 15 min per fractie) (einde ong. 16.15 uur)
indienen van moties/amendementen
eerste termijn college incl. burgemeester (einde ong. 18.00 uur) schorsing

19.30 uur
start 2e termijn (max 10 minuten per fractie) reactie college 2e termijn
stemmen
afsluiting (24.00u)