Provincie Drenthe

Kompassubsidies werpen vruchten af
14 Mar 2006

De afgelopen 6 jaar is voor 140 miljoen Kompassubsidies verstrekt aan Drentse projecten. Verreweg de meeste gesubsidieerde projecten zijn succesvol afgerond. Dat blijkt uit de jaarlijkse verslaglegging van het Drentse deel van het Kompasprogramma.
Het Kompasprogramma bestaat uit Europese en rijkssubsidiefondsen om de werkgelegenheid in het Noorden te stimuleren. De subsidies hebben geleid tot een totale investering in Drenthe van 560 miljoen euro over de periode 2000-2005. Met de investeringen zijn bruto 11.000 volledige banen gerealiseerd. Het programma is voor Noord-Nederland zeer waardevol geweest, omdat de werkgelegenheid in het Noorden kwetsbaarder is dan in de rest van het land.
Gedeputeerde staten bekijken dit jaar hoe het economisch beleid voor de periode vanaf 2007 eruit moet zien. Vanuit Den Haag zullen de extra middelen voor het Noorden naar verwachting drastisch afgebouwd worden. De prioriteiten van het Kabinet komen meer bij de stedelijke gebieden te liggen. Dat betekent dat in Noord-Nederland ook selectiever geïnvesteerd moet worden.