Gemeente Enschede

Gemeente Enschede genomineerd voor WebWijzerAward

dinsdag 14-03-2006

Burger@overheid.nl heeft de tien genomineerden voor de WebWijzerAward 2006 bekend gemaakt (zie www.burger.overheid.nl/award). De gemeente Enschede (www.enschede.nl) is één van de tien genomineerden. De WebWijzerAward is bestemd voor de organisatie die de Burger Service Code het beste toepast. Dat is de door de Burger@Overheid.nl ontwikkelde gedragscode met de tien kwaliteitsnormen voor de digitale relatie tussen burger en overheid. Zo weet de burger wat deze van de overheid mag verwachten, en de overheid wat haar te doen staat.

De tien genomineerden lopen allemaal voorop met digitale dienstverlening. Zo beschikt de gemeente Enschede over een uitgebreid Digitaal Loket waar sommige producten zelfs helemaal digitaal afgehandeld kunnen worden, zoals het aanvragen van een uittreksel of het doorgeven van een verhuizing. Andere mogelijkheden van het Digitaal Loket zijn onder andere een kapvergunning aanvragen, een verklaring omtrent inkomen & vermogen aanvragen, informatie op te vragen over sport- en onderwijsinstellingen en het aanvragen van hulp naar betaald werk.

Mijn Loket

Een van de redenen van de nominatie van de gemeente Enschede is Mijn Loket. Dit is een digitale omgeving waar gegevens staan opgeslagen, zodat bij het gebruik van het Digitaal Loket deze niet iedere keer weer opnieuw ingevuld hoeven worden. Inloggen gaat via DigiD. Via Mijn Loket kan de gemeente informatie aanbieden die voor de burger persoonlijk van belang is. Zo is het mogelijk dat de burger geattendeerd wordt wanneer het paspoort of rijbewijs bijna verloopt, vergunningsaanvragen in te zien of de Enschede-centraal berichten uit de Huis aan Huis digitaal te ontvangen. De burger kan gratis gebruik maken van Mijn Loket.

Hoge waardering Digitaal Loket

De digitale dienstverlening van de gemeente Enschede wordt door de burgers gewaardeerd. In het gebruikersonderzoek, wat gehouden is onder de bezoekers van het Digitaal Loket, scoort de gemeente Enschede hoog. Sterke punten zijn de overzichtelijkheid, de snelheid, de hoeveelheid informatie en het gemak dat thuis informatie kan worden nagezocht of producten worden opgevraagd.

Beste gemeentelijke website

Het Digitaal Loket is te vinden via de gemeentelijke website van de gemeente Enschede (www.enschede.nl). Voor de gemeentelijke website én dus ook voor het Digitaal Loket behaalde de gemeente Enschede in januari van dit jaar een eerste plaats bij de monitor Advies.Overheid.nl. Deze eerste plek geeft aan dat de gemeente
Enschede, volgens Advies.Overheid.nl, de beste gemeentelijke website van Nederland heeft. De gemeentelijke website is beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid, algemene informatietransparantie van overheidsinformatie, actualiteit & interactiviteit, dienstverlening en toegankelijkheid (toets op gebruik Webrichtlijnen).

Of de gemeente Enschede ook de WebWijzerAward zal winnen is op 26 april bekend. Op die dag zal minister Pechtold de prijs uitreiken in de Jaarbeurs te Utrecht.


---