Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Praktijkproef Slimme autos van start

Op dinsdag 14 maart start het Innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst van Rijkswaterstaat met een praktijkproef met `slimme' auto's. Twintig voertuigen worden uitgerust met apparatuur die ervoor zorgt dat er voldoende afstand wordt gehouden tot de voorganger en waarmee de auto binnen de belijning blijft.

Wegen naar de Toekomst onderzoekt in de pilot de Rij-Assistent wat rijtaakondersteunende systemen kunnen betekenen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, de verkeersdoorstroming en het milieu. Centraal staat de vraag hoe de individuele weggebruiker deze systemen ervaart. Daarnaast onderzoekt Wegen naar de Toekomst wat de effecten en mogelijkheden van deze systemen zijn voor de wegbeheerder en verkeersmanager.

De proef loopt tot de zomer. Na de zomer worden de eindresultaten gepresenteerd. Hiermee worden beleidsmakers en wegbeheerders geadviseerd over de mogelijke effecten van rijtaakondersteunende systemen en de rol die zij in de toekomst kunnen spelen

Meer informatie op: www.wegennaardetoekomst.nl

Schone, veilige, betrouwbare mobiliteit. Voor de nabije en verre toekomst. Dit heeft het innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst van Rijkswaterstaat voor ogen. Het knoopt daarvoor kennis en kunde aaneen, verbindt denken met doen. Nieuwe technieken, methoden en materialen zijn het middel. Tevreden weggebruikers en een betere prijs-kwaliteitverhouding van mobiliteit zijn het doel. Wegen naar de Toekomst werkt met ondernemingen, overheden en onderzoeksinstituten. Samen voeren ze kansrijke pilots uit.