Nederlandse Kankerbestrijding

persbericht

Nieuwe wachttijdnormen voor kankerpatiënten

Amsterdam, 14 maart 2006 Bestaande normen voor wachttijden in de gezondheidszorg zijn niet toereikend voor patiënten met een levensbedreigende ziekte als kanker. Lange wachttijden kunnen de kans op genezing van kankerpatiënten verlagen en ze vergroten bovendien de psychische belasting. De Signaleringscommissie Kanker van KWF Kankerbestrijding heeft daarom striktere wachttijdnormen voor kankerpatiënten opgesteld.

De kans op genezing bij kanker is groter naarmate de tumor in een vroeger stadium wordt ontdekt en behandeld. Tijdens de wachttijd kan een tumor groeien en zich verspreiden, waardoor de kans op genezing afneemt. Lange wachttijden bij kankerpatiënten leiden bovendien tot stress en tot een verdere achteruitgang van gezondheid, conditie en welzijn.

Treeknormen

Nederland kent sinds 2000 de zogenoemde Treeknormen. Deze normen geven voor niet-acute aandoeningen de maximaal aanvaardbare wachttijd aan. De normen zijn echter gebaseerd op maatschappelijke aanvaardbaarheid en houden geen rekening met medische urgentie. De Treeknormen zijn daarom voor de kankerzorg niet toereikend. Dit stelt de werkgroep Wachtlijstenproblematiek van de Signaleringscommissie Kanker in het Signalement Advies inzake wachttijdnormen in de kankerzorg. De werkgroep baseert haar advies onder meer op literatuurstudie.

Nieuwe wachttijdnormen

De Signaleringscommissie stelt daarom striktere normen voor wachttijden in de kankerzorg voor. Het gaat om normen voor wachttijden vanaf het ontdekken van de eerste symptomen die op kanker kunnen wijzen tot de laatste behandeling. Deze normen moeten in de toekomst in detail worden uitgewerkt per kankersoort en voor de verschillende stappen in de diagnostiek en behandeling.

Om voor elkaar te krijgen dat de zorgsector specifieke wachttijdnormen voor de kankerzorg gaat ontwikkelen, zal KWF Kankerbestrijding het initiatief nemen tot een eerste overleg met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties en vertegenwoordigers van de medische beroepsgroepen. Verder plaatsen we de normtijden met een toelichting op onze website www.kwfkankerbestrijding.nl en zullen we informatie uit het Signalement vertalen naar praktisch gebruik voor patiënten in de brochure 'In gesprek met je arts'.