Elke voordeur een asbak: GGaos bindt de strijd aan met peuken

Ggaos

PERSBERICHT

Schoonhoven, 15 maart 2006

Een asbak bij elke voordeur: GGaos bindt de strijd aan met peuken op de stoep.

In de strijd tegen zwerfafval is een nieuw idee ontwikkeld, specifiek gericht op sigarettenpeuken voor de deur. Het nieuwe bedrijf GGaos (Gooi Geen Afval Op Straat) biedt bedrijven sinds 1 maart een oplossing voor de peuken, die menige ingang van kantoor, winkel of bedrijf ontsieren. Het product bestaat uit een gevelasbak in combinatie met een ledigings- en reinigingsservice. Bedrijven kunnen zich voor 1 euro per dag abonneren op de service en kiezen uit diverse modellen asbakken. Ook de onderhoudsfrequentie is aan te passen aan de eigen behoefte. De lediging en reiniging worden uitgevoerd door medewerkers van de Sociale werkvoorziening.

Pilot in Den Haag en Rotterdam
Begin maart is deze activiteit als pilot gestart in Den Haag en Rotterdam. Doel is om zo snel mogelijk een einde te maken aan de ontsierende hoeveelheden peuken en kauwgom die dagelijks net voor de deur op straat worden gegooid. Sigarettenpeuken voor de ingang van een kantoorgebouw of winkel geven een onverzorgde indruk. Ook de meeste 'zandbakken' voor de deur maken het beeld niet aantrekkelijker. Daarnaast verontreinigen peuken het milieu, het grondwater en het riool en zorgen voor hogere kosten bij de waterzuivering.

Samenstelling zwerfafval
Zwerfafval bestaat voor ca. 80 % uit sigarettenpeuken. Kauwgom is met 19 % een goede tweede. Slechts 1 procent van het zwerfafval -uitgedrukt in aantallen- bestaat uit snoepwikkels, fritesbakjes, kranten, blikjes, pinbonnetjes, enz. Toch wordt er zelden nagedacht over goede oplossingen en voorzieningen voor peuken. Laat staan dat ze worden aangeboden.

Bedrijfsleven aan zet
Tot op vandaag is er in de discussie rondom zwerfafval nauwelijks aandacht geweest voor de problematiek van kauwgom en sigarettenpeuken. GGaos heeft zich ten doel gesteld om het bedrijfsleven te stimuleren gericht actie te ondernemen om aan deze problemen definitief een einde te maken.

Voor informatie: www.ggaos.info of bel met 0182-370805 ( Kors van der Wolf, directeur)