Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 14 maart 2006

2006/5388 Subsidieaanvraag projectplan vereniging Second Chance School Europe De gemeente Heerlen stelt E 65.000 beschikbaar aan de vereniging Second Chance School Europe. De vereniging, waarbij meerdere Europese steden zijn aangesloten, richt zich op de problematiek van voortijdig schoolverlaters/drop-outs. De aanpak voortijdig schoolverlaten is een belangrijk speerpunt van de gemeente Heerlen. De Europese Commissie heeft in 1996 in alle lidstaten steden gezocht die wilden meewerken aan een pilotproject om de problematiek van voortijdige schooluitval/drop-outs op te pakken. De gemeente Heerlen is indertijd uitgekozen om een zogenaamde Second Chance School (E2C) op te zetten. Vanaf 1999 wordt het secretariaat van de vereniging E2C uitgevoerd door Parkstad Limburg. Deze activiteiten en daardoor de centrale positie van de gemeente Heerlen/Parkstad Limburg binnen dit netwerk, hebben ook een rol gespeeld in de toetreding van Heerlen/Parkstad Limburg tot Eurocities.

Jongeren die uitvallen worden opgevangen binnen een zgn. Second Chance school. In Heerlen wordt hen een opleiding aangeboden door het Arcus college. Daarnaast levert de vereniging Second Chance School expertise en know-how aan het reguliere onderwijs. Ervaringen opgedaan binnen de Second Chance school kunnen belangrijke aandachtspunten bieden voor de preventieve aanpak van voortijdig schoolverlaten binnen het reguliere onderwijs. In juni 2006 vindt het Youthevent van E2C scholen in Parkstad Limburg plaats: 200 jongeren uit E2C scholen uit heel Europa, 50 docenten en 20 bestuurders van steden in Europa komen een week lang naar deze regio. Tijdens deze week worden allerlei activiteiten voor de jongeren en workshops voor docenten georganiseerd, en zullen de bestuurders ondermeer werken aan de inzet en lobby richting Brussel, in het belang van de aanpak van drop-outs.

2006/5293 Informatie over nieuwe dienstregeling NS per 10 december 2006 Het college legt de brief van de NS van 18 januari 2006 inzake de voornemens voor de nieuwe dienstregeling 2007 ter kennisname voor aan de raad. De NS wil in haar nieuwe dienstregeling voor 2007 een verdubbeling van de frequentie van IC verbindingen met het noorden, zowel vanuit Heerlen,als vanuit Maastricht. De NS rijdt nu met IC-(trekduw)-combinaties. Dat zijn rijtuigen met een vastgekoppelde locomotief, die rijdend in noordelijke richting de trein duwt en in zuidelijke richting de trein trekt. Daardoor wordt omlopen van de locomotief op de eindpunten vermeden. In de nieuwe dienstregeling worden deze getrokken/geduwde treinen vervangen door twee treinstellen, elk bestaande uit zes bakken. Elk half uur vertrekt, zowel in Heerlen als in Maastricht, één zo'n treinstel. In Sittard worden beide treinstellen samengevoegd tot één trein, die vervolgens via Amsterdam eindigt in de kop van Noord-Holland. Omgekeerd wordt de uit het noorden komende trein gesplitst in Sittard, waarna de delen afzonderlijk naar Maastricht en Heerlen doorrijden. Feitelijk worden hiermee de bestaande uurdiensten geïntensiveerd tot halfuurdiensten. Waar landelijk de reacties van bijvoorbeeld ROVER op de nieuwe dienstregling negatief zijn, kan voor de regio Zuid-Limburg van een evidente verbetering gesproken worden. Bovendien ziet het college hierin een opmaat voor aansluiting van deze lijn op Aken/Keulen.

2006/5264 Ruimen zwerfvuil door buurtbeheerbedrijven Sinds vorig jaar werkt de afdeling Beheer en Onderhoud (B&O) nauw samen met buurtbewoners bij het vaststellen of de buurt voldoet aan de door de politiek vastgestelde kwaliteitseisen. Een van de punten die worden beoordeeld is de reiniging.Als blijkt dat het reinigingsniveau niet voldoet, dan kan B&O bijsturen door het inzetten van buurtbeheerbedrijven 'Schoon GMS' en 'Der Sjtiel'. Schoon GMS werkt vooral in de buurten en Der sjtiel bij stedelijke voorzieningen en in het buitengebied. Deze twee bedrijven zijn gespecialiseerd in het ruimen van zwerfvuil. De medewerkers zijn hoofdzakelijk verslaafden en/of daklozen. Deze mensen leveren reeds op enkele plaatsen in de stad een uitstekende bijdrage aan de samenleving door het opruimen van rommel en kunnen op deze manier op nog meer plaatsen worden ingezet.

2006/5023 Eenmalige subsidie stichting DeMijnen.nl In het kader van de herdenkingsbijeenkomst "Parkstad 40 jaar na de mijnsluiting" op 17 december 2005 is door de wethouder Cultuur toegezegd eenmalig een bedrag over te maken aan de stichting DeMijnen.nl. Deze subsidie moet bijdragen tot de realisatie van een virtuele mijnwereld, een virtueel Monument, dat weer een deelproject is van het Sintermeertencollege en Erfgoed Limburg. Het bestuur van de stichting wordt nadrukkelijk opgedragen samen te werken met de stichting CarboOn, het Industrion te Kerkrade en het Sintermeertencollege te Heerlen. Het doel is de realisatie van een internetplein over de mijnbouw in Nederland, waarin educatie en onderwijs de belangrijkste pijlers vormen waar DeMijnen.nl op wordt gebouwd. Studenten en scholieren van het Sintermeertencollege zullen middels het aanleveren van educatief materiaal hierbij een wezenlijke rol spelen. De gemeente ondersteunt dit initiatief van harte.

2006/5043 Subsidiëring van de stichting CarboON
Het college heeft besloten om de stichting CarboON een jaarlijkse subsidie toe te kennen. Wel onder nadrukkelijke voorwaarde zich bij het ontwikkelen van de bedrijfsvoering te laten ondersteunen door het Industrion. Eenmalige toekenning van een bedrag, deels om de collectie Bettink d.m.v. vitrinekasten goed te kunnen presenteren. Sinds 2000 is de gemeente Heerlen actief met het ontwikkelen van een geologisch en mijnbouwkundig museum in het schachtgebouw van de voormalige Oranje Nassau mijn I. Daarnaast stond een enthousiaste groep vrijwilligers klaar om een herdenkingsruimte voor alle Limburgse mijnwerkers te realiseren, daarmee inhoud gevend aan de gemeentelijke wens om een nieuw museum breed in de samenleving te verankeren. Op 1 november 2005 werd de sleutel van het schachtgebouw overgedragen aan het Historisch Mijncentrum 'CarboON'.

2006/5149 Haalbaarheidsonderzoek PPS kasteel Hoensbroek Het college heeft besloten de mogelijkheden te onderzoeken naar een publiek private samenwerking voor de exploitatie van kasteel Hoensbroek. Een extern bureau zal hiervoor worden ingeschakeld. De bedoeling van het onderzoek is om de betrokken partijen van het Kasteel (de stichting Ave Rex Christe (eigenaar van het kasteel), partyservice van Melick en de gemeente Heerlen) te ondersteunen bij de uitwerking van de strategische visie voor het kasteel. Binnen deze visie staan drie doelstellingen voorop: behoud van het cultureel erfgoed, vergroten van het publieksbereik en vergroten van de betekenis van kasteel Hoensbroek. Het extern onderzoek moet duidelijk maken welke scenario's hiervoor mogelijk zijn, en wat de praktische consequenties t.a.v. onder andere museaal en commercieel concept, organisatie, beheer en financiering zijn. Ook wordt een advies verwacht over de stappen die genomen moeten worden die tot realisatie van het uiteindelijk scenario kunnen leiden. De resultaten van het onderzoek worden over vijf maanden verwacht.


---- --