Verpleegkundigen vragen positie in geneesmiddelenwet

Avvv

http://www.avvv.nl

Verpleegkundigen spelen een cruciale rol bij het toedienen en voorschrijven van geneesmiddelen. Tot op heden is deze rol nooit geformaliseerd in de wet. Daarom pleit de koepel van verpleegkundigen en verzorgenden AVVV voor aanpassing van de nieuwe geneesmiddelenwet. De Tweede Kamer stemt deze week over een voorstel hiertoe.

Cruciale rol verpleegkundigen
Verpleegkundigen spelen als geen ander een rol bij de toediening van geneesmiddelen. Als enige beroepsgroep zijn ze betrokken bij alle denkbare schakels in de keten rond de geneesmiddelenvoorziening: ze spelen een cruciale rol als het gaat om het voorschrijven, toedienen en terhandstellen van medicijnen, het monitoren van de effecten en bijwerkingen en het stimuleren van therapietrouw. Desondanks is hun positie nog steeds niet geformaliseerd in de wet.

Formalisering noodzakelijk
De AVVV pleit ervoor om de positie van verpleegkundigen bij de toediening van geneesmiddelen te formaliseren. Zo wil de AVVV dat verpleegkundigen en verzorgenden worden erkend als terhandstellers. Maar ook moeten verpleegkundigen als voorschrijvers worden erkend. Sinds jaar en dag schrijven verpleegkundigen al op grote schaal geneesmiddelen voor.

Zorgvuldigheid gewaarborgd
Het voorschrijven van geneesmiddelen door verpleegkundigen vraagt wel om de nodige zorgvuldigheid. De AVVV pleit ervoor om naast de algemene bevoegdheid in de geneesmiddelenwet beperkende voorwaarden op te nemen in de wet BIG. Deze beperkende voorwaarden bieden een waarborg voor een maximale zorgvuldigheid bij het voorschrijven van medicijnen. De beperkende voorwaarden zijn:

- verpleegkundigen schrijven uitsluitend voor binnen het deskundigheidsgebied waarbinnen ze werkzaam zijn;

- verpleegkundigen schrijven uitsluitend voor bij patiënten die reeds zijn gediagnosticeerd;

- verpleegkundigen schrijven uitsluitend voor op basis van medische protocollen en standaarden.

Steun in Tweede Kamer en van RVZ
Tot op heden bleek er veel steun te zijn in de Tweede Kamer voor het formaliseren van de positie van verpleegkundigen. Ook het belangrijkste adviescollege van de minister, de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg, en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie zijn vóór de formalisering.