Gemeente Alphen aan den Rijn


Leerwerktraject in het groen voor uitkeringsgerechtigden

(14 maart 2006)

In november 2005 zijn acht Alphense uitkeringsgerechtigden aan de slag gegaan bij het bedrijf ISS Lanscaping Services B.V. voor de afdeling Realisatie van de gemeente. Na daar drie maanden met behoud van uitkering te hebben gewerkt, hebben vier van hen per 1 maart 2006 een contract aangeboden gekregen. Het gaat om een leerwerkovereenkomst, waarbij zij het werken in het groen combineren met het volgen van een opleiding tot medewerker groen. Na die periode bestaat de mogelijkheid van een vaste baan bij ISS Landscaping Services B.V.

Het project "Groen als Kans" is een initiatief van de afdelingen Realisatie, Welzijn & Onderwijs en Werk en Bijstand (voorheen Sociale Zaken) van de gemeente Alphen aan den Rijn en ISS Landscaping BV is betrokken als uitvoerend aannemer. Alle betrokken partijen hebben baat bij het project. Cliënten van de afdeling Werk en Bijstand krijgen een reïntegratietraject aangeboden met als doel uitstroom naar reguliere arbeid. Aannemer ISS en de afdeling Realisatie hebben belang bij goed opgeleide vakmensen. Bovendien komt de afdeling Realisatie door de extra capaciteit toe aan een aantal werkzaamheden die soms wat langer zijn blijven liggen.

"Groen als Kans" is het tweede leerwerkproject van Alphen aan den Rijn. Het project De Witte Motor helpt 40 uitkeringsgerechtigden aan een baan bij de Thuiszorg. Beide projecten zijn onderdeel van de Alphense Activerende Aanpak (A3). Deze aanpak houdt in dat alle nieuwe cliënten die een bijstandsuitkering aanvragen, direct vormen van werk krijgen aangeboden. Door de invoering van de Alphense Activerende Aanpak (A3) is het aantal uitkeringsgerechtigden in de gemeente Alphen aan den Rijn het laatste half jaar gedaald.