Gemeente Alphen aan den Rijn

klimaat in Alphen aan den Rijn

Uitkomst inventarisatie Radar Advies: Goed sociaal klimaat in Alphen aan den Rijn

(14 maart 2006)

Het sociale klimaat in de gemeente Alphen aan den Rijn is goed. De meeste ondervraagde ondernemers zijn bereid stagiaires en gemotiveerde vrijwilligers een kans te geven om een tijdlang mee te draaien binnen hun organisatie. Ook het aanbod van gemeenschapstaken en vrijwilligerswerk is goed. De doorsnee Alphense burger doet al veel aan vrijwilligerswerk en mantelzorgtaken, vaak naast de eigen baan, studie of na pensionering. Dit blijkt uit een inventarisatie van Radar Advies onder twintig organisaties en instellingen.

De komst van de Wet werk en bijstand (WWB) en Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) heeft de discussie over sociale activering en vrijwilligerswerk opnieuw aangewakkerd. Zo wil de gemeente mensen die een bijstandsuitkering aanvragen helpen bij het zoeken naar en vinden van betaald werk. Voor degenen die daar niet direct in slagen wordt gezocht naar een vorm van maatschappelijke deelname. Is de samenleving bereid om mensen die niet meer of nog niet aan het arbeidsproces kunnen deelnemen een kans te geven in hun organisatie, bedrijf of instelling? Zijn er voldoende vrijwilligers om de sociale infrastructuur op peil te houden? Om antwoord op deze vragen te krijgen, heeft Radar Advies op verzoek van de gemeente een inventarisatie gehouden naar het sociale klimaat. Radar Advies heeft hiervoor gesprekken gevoerd met twintig organisaties, zowel profit als non-profit.

Volgens Radar Advies is het sociale klimaat in Alphen aan den Rijn opvallend goed in vergelijking met andere steden waar dergelijke inventarisaties zijn gehouden. Wethouder Voogd: 'Het is goed te horen dat de Alphense samenleving bereid is zoveel directe medewerking te verlenen en stagiairs en gemotiveerde vrijwilligers een kans willen geven in hun organisatie of instelling'. Over het algemeen geldt dit niet voor mensen met verslavingsproblemen, daklozen en ex-gedetineerden. Een ander opvallend punt is dat veel allochtonen van diensten zoals bijvoorbeeld de speeltuin gebruik maken, maar er weinig allochtonen aan het vrijwilligerswerk deelnemen. Beide punten worden door de gemeente bij de verdere uitwerking van activiteiten als aandachtspunten meegenomen.

De gemeente gaat nu vervolgafspraken maken met de geïnterviewde organisaties over hun wensen en mogelijkheden.

De inventarisatie vond plaats als uitwerking van de regionale agenda samenleving 2005 -2008 die door de provincie gesubsideerd wordt.

Radar is een adviesbureau dat zich richt zich op sociale vraagstukken op het gebied van sociale zekerheid, reintegratie, sociaal beleid, zorg, jeugd, onderwijs en veiligheid.