Gemeente Den Haag

Spijbelen mag niet, net als een paar dagen voor de schoolvakantie al op vakantie gaan. Om het belang van handhaving van de leerplicht onder de aandacht te brengen bij leerlingen, hun ouders, gemeentebesturen, politie en scholen is donderdag 16 maart 2006 de landelijke Dag van de Leerplicht. Onder het motto 'Skippûh. Spijbelaars komen in problemen' vragen ook Haagse leerplichtambtenaren op 16 maart aandacht voor schoolverzuim. Op een aantal scholen organiseren ze een belactie, delen ze stickers uit en praten met leerlingen over de leerplicht. Wethouder van onderwijs Pierre Heijnen is bij de acties aanwezig.

De afdeling Leerplicht wil op de Dag van de Leerplicht 2006 een positief signaal afgeven aan leerlingen die wél (op tijd) op school zijn. De acties zijn daarom gericht op het benadrukken van het belang van het naar school gaan en het belonen van aanwezige kinderen en jongeren. Alle leerplichtige leerlingen krijgen dan ook een klein cadeautje: een kleurplaat, polsbandje of kalender.

Skippûh
De campagne 'Skippûh' gaat op de Dag van de Leerplicht 2006 officieel van start. De campagne is grotendeels gemaakt door studenten van INHOLLAND en richt zich op leerlingen en hun ouders. Het doel van de campagne is jongeren te informeren over het belang van het naar school gaan en de eventuele gevolgen van verzuim. Belangrijkste communicatiemiddelen zijn de website www.skippuh.nl en een kalender voor leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Acties
Tussen 08.20 en 12.00 uur organiseert de afdeling Leerplicht diverse acties in Den Haag. Zo spelen leerplichtambtenaren het Skippûh-spel met leerlingen en worden leerlingen die niet op school zijn thuis gebeld. Bij een aantal basisscholen worden 's ochtends stickers uitgedeeld aan de leerlingen. Kinderen die op tijd zijn krijgen een groene sticker met een duim omhoog: vet cool dat je er bent!. Leerlingen die, al dan niet samen met hun ouders, net iets te laat op school komen, krijgen een rode sticker: let op, ook te laat komen is spijbelen. Op deze manier willen de leerplichtambtenaren leerlingen en ouders aanspreken op hun gedrag.

Debat
Het ministerie van OCW organiseert op de Dag van de Leerplicht 2006 een debat over de leerplichtverlenging van 16 tot 18 jaar. Op het Nova College in Amsterdam gaan zo'n vijftig leerlingen onder leiding van Pieter Hilhorst hierover met elkaar in debat. Waarom is deze nieuwe wet eigenlijk nodig? Is dat nu eigenlijk wel een goed idee? Zijn er geen andere mogelijkheden om te voorkomen dat jongeren de school voor het behalen van hun diploma verlaten? De leerlingen vertellen over hun eigen ervaringen en discussiëren over wat leerplichtverlenging voor hen zou betekenen.

Leerplicht in Den Haag
Leerplichtambtenaren spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten. De afspraken rond schoolverzuim staan in de Leeplichtwet, leerplichtambtenaren van gemeenten zorgen dat die wet wordt nageleefd. Scholen zijn verplicht om ongeoorloofd verzuim van leerlingen te melden bij de leerplichtambtenaar. Deze gaat vervolgens het gesprek aan met ouders en leerling. Samen proberen zij ervoor te zorgen dat de omstandigheden zo zijn dat een leerling weer naar school kan en gaat. In Den Haag werken tien leerplichtambtenaren, die per jaar bijna 4500 verzuimmeldingen in behandeling nemen.

Meer informatie over de Dag van de Leerplicht in Den Haag is te vinden op www.denhaag.nl/leerplicht.