Ingezonden persbericht


Juryrapport ESEF Engineering Award 2006

De genomineerden voor de ESEF Engineering Award 2006 moeten tot 14 maart aanstaande wachten voordat ze weten of ze in de prijzen vallen. Er zijn zeventien innovators, waarvan er negen zijn genomineerd voor de Award. De jury is lovend over slimme manier van vernieuwing. Volgens juryvoorzitter prof. ir. Arthur Eger reflecteren de inzendingen de fase waarin de industrie zich bevindt. "Bijna alle deelnemende bedrijven komen met geperfectioneerde versies van bestaande producten of ze maken handig gebruik van combinaties van bestaande technieken. Qua techniek zijn de inzendingen misschien weinig schokkend, maar wel ijzersterk uitgedacht. Dat is voor mij engineering." De vakbeurs ESEF wordt van 14 tot en met 17 maart gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

JURYRAPPORT
ESEF ENGINEERING AWARD 2006

NOMINATIES

Nominatie
Inzending : Complete verzinklijn van Cranendonck
Inzender : Verzinklijn Cranendonck
Rondven 44
6026 PX Maarheeze

Korte beschrijving :
Een nieuw en milieuvriendelijk thermisch verzinkprocédé waarbij de voorbehandeling geschiedt in een werpstraaltunnel i.p.v. in beits- en zoutzuurbaden. De verplaatsing van de producten gebeurt volledig middels een hangkettingsysteem via straaltunnel, waterspoelinrichting en fluxbad naar het high-grade verzinkbad.

Juryoordeel
Deze inzending scoort vooral hoog als het gaat om milieuvriendelijkheid. Alleen al op grond van de jurywaardering in deze categorie verdient de verzinklijn een nominatie. Daarnaast beschouwt de jury deze inzending als een totaaloplossing waarmee veel bespaard kan worden op het productieproces. Een praktische oplossing voor een duidelijk probleem. De jury stemde unaniem in met de status van nominee.

Motivatie
Cranendonck realiseert met deze installatie een reeks spectaculaire prestaties. Ten opzichte van een conventionele installatie wordt 40% minder zink gebruikt, is 50% minder personeel nodig en neemt de gehele installatie 50% minder vloeroppervlak in beslag. Dit resulteert in 40% meer productie. De combinatie van deze besparingen en het zwaarwegende milieuaspect maken dat deze inzending zich geheel terecht in de hoogste regionen van de uitslag bevindt.

Milieu/ veiligheid
Het verzinkproces is vooral belastend voor het milieu door de chemische reiniging van het oppervlak in beits -en zoutzuurbaden. De verzinklijn van Cranendonck elimineert deze procesfase door toepassing van een werpstraaltunnel (zandstralen). Bijkomend voordeel van deze methode is de verbeterde duurzaamheid. Het blankstralen levert een homogeen gereinigd oppervlak op, dat geschikt is om een zinklaag op aan te brengen die voldoet aan hoge kwaliteitseisen.

Nominatie
Inzending : Lijn sanitaire cabines en volkernkasten Inzender : ACE Ingenieurs- & adviesbureau werktuigbouwkunde en elektrotechniek bv.
Dr. Holtroplaan 25
5652 XR Eindhoven

Korte beschrijving :
De ontwikkeling van een nieuwe productlijn met sanitair cabines en kasten, opgebouwd met modulaire onderdelen. De FTS-cabine onderscheidt zich van andere door een uniek deurscharnier, waardoor de vingers niet afgekneld kunnen worden aan de scharnierzijde. Toegepaste materialen: volkernplaat, vezelversterkte kunststof spuitgietdelen en aluminium extrusieprofielen.

Juryoordeel
Veiligheid en design.
De lijn sanitaire cabines en volkernkasten van ACE onderscheidt zich door een sterke vormgeving. Onder dit strakke design gaat slimme techniek schuil die zorgt voor verbeterde veiligheid en privacy voor de gebruiker. De jury waardeert modulaire opbouw van de volkernkasten en de hieruit voortvloeiende positieve gevolgen voor de kostprijs. De sanitaire cabines en volkernkasten vormen op het gebied van vormgeving een mooi geheel. De jury kent aan deze inzending daarom de status van nominee toe.

Motivatie
De sanitaire cabines maken gebruik van een uniek deurscharnier. Doordat de scharnier volledig in het constructie-element geïntegreerd is, kunnen (kinder) vingers niet afgekneld worden. De voorspanning van de scharnier is eenvoudig instelbaar. Hierdoor kunnen de cabinedeuren bijvoorbeeld op een kier blijven staan wanneer ze niet gebruikt worden. De doordachte engineering van ACE levert een kwalitatief zeer hoogwaardig product op dat klasse uitstraalt, zonder de kostprijs te doen stijgen.

Milieu/ veiligheid
Het gebruik van hoogwaardige materialen als volkernplaat, vezelversterkte spuitgietdelen (PA6) en geanodiseerd aluminium levert een zeer duurzaam product op. Door een grondige analyse van het productieproces en het logistieke traject worden eveneens veel kosten bespaard. De volledig geïntegreerde techniek verbetert de veiligheid voor de gebruiker.

Nominatie
Inzending : Silver Writer II
Inzender : Multin Hittech
Oostsingel 209
2612 HL Delft

Korte beschrijving :
De machine belicht films van verschillende afmetingen (maximaal 24x29 inch). De films kunnen worden ingevoerd middels drie lades. Per lade 150 films. Het belichtingsproces gaat als volgt: Een van de lades wordt onder de drum bewogen en via een nieuw innovatief concept wordt de film door de drum opgepakt zonder dat er meerdere films meekomen. De drum draait vervolgens rond zodat de film om de drum wordt gewikkeld. Hierna wordt de film belicht door een laser die op een granieten steen luchtgelagerd heen en weer beweegt. Als de film belicht is, wordt de film afgevoerd over rubber snaartjes richting de ontwikkelaar. De SilverWriter kan worden gekoppeld aan verschillende types ontwikkelaars.

Juryoordeel
Een knappe doorontwikkeling van een bestaand product. Naast de sterke vermindering in omvang en gewicht vindt de jury vooral de vereenvoudiging van het concept prijzenswaardig. Ontegenzeggelijk een nominee omdat met doordachte engineering de gehele filosofie achter het product herzien is. De machine behoort tot de absolute top in zijn soort, tegen een zeer concurrerende aanschafprijs.

Motivatie
Het aantal modules dat de Silver Writer II nodig heeft om een film aan te voeren, te belichten en af te voeren is t.o.v de vorige generatie sterk verminderd. De bereikbaarheid van alle onderdelen is aanzienlijk verbeterd. Zo zit bijvoorbeeld alle elektronica in één compartiment en niet meer verspreid door de hele machine. De kostprijs voor de machine ligt 30% lager dan zijn voorganger onder andere doordat de machine nu bijna geheel uit gezet plaatmateriaal bestaat. Door de verbeterde techniek is de troughput met 40% verhoogd.

Milieu/ veiligheid
Vooral de betrouwbaarheid van de machine is t.o.v. de vorige generatie sterk verbeterd. Bij vorige generaties machines vloog regelmatig de film van de drum. Nu komt dit nog nauwelijks voor. De servicevriendelijkheid is zeer sterk verbeterd door een efficiënte en goed bereikbare indeling van de machine.

Nominatie
Inzending : GAN Electronic
Inzender : Nedap Power Supplies
Parallelweg 2k
7141 DC Groenlo

Korte beschrijving :
Elektronisch voorschakelapparaat (VSA) voor het aansturen van assimilatielampen die worden gebruikt in de kas en tuinbouw (o.a. rozen, tomaten). Het lagere energieverbruik, kleinere afmetingen, lager gewicht en constanter licht zijn de belangrijkste voordelen van deze technologie. Tevens is het nu mogelijk om lampen te dimmen.

Juryoordeel
Economisch rendement én design.
Deze 'nominee' blinkt uit door de forse besparingen in het energieverbruik die ermee behaald kunnen worden. Het ontwerp is vergeleken met conventionele elektromagnetische apparatuur verrassend licht en compact. Ondanks dit vooral praktische design kreeg deze inzending ook complimenten voor de esthetische kwaliteiten.

Motivatie
De compacte buitenmaten van het ontwerp hebben als voordeel een vermindering van de schaduwwerking als de zon schijnt en er is een lichtere dakconstructie vereist voor de kas. Door de vermogenselektronica zijn geen compensatiecondensatoren nodig voor het reduceren van harmonische stromen en is de Power Factor groter dan 0.98. Het voorschakelapparaat heeft de mogelijkheid tot dimmen en er is een draaibare fitting ontwikkeld voor maximale lichtopbrengst.

Milieu/ veiligheid
Door het constant geregelde vermogen bij dit elektronische voorschakelapparaat, wordt er aanzienlijk bespaard op de energiekosten. Doordat de verouderingsgevoelige compensatie-condensatoren komen te vervallen wordt er eveneens bespaard op kosten en afval.

Nominatie
Inzending : Revendor
Inzender : MTA BV
Waterbeemd 8
5705 DN Helmond

Korte beschrijving : Het betreft een automaat voor het retour nemen van wegwerpverpakkingen van kunststof en drankenkarton. De automaat wordt geplaatst in winkel, winkelcentrum of supermarkt. De verpakkingen worden door de automaat herkend, naar materiaalsoort en tot nippers verkleind en gescheiden opgeslagen zodat de verpakking als materiaal kan worden hergebruikt i.p.v. te moeten worden verbrand.

Juryoordeel
De juiste technieken zijn in deze machine samengevoegd waardoor dit systeem niet zozeer hightech is, maar wel uitermate doeltreffend. De jury verwacht veel van deze inzending, naar men hoopt in een zeer nabije toekomst. Sympathieke engineering waarover de jury unaniem het oordeel nominee uitsprak.

Motivatie
De automaat laat zich eenvoudig bedienen door de consument. Na het scannen van de streepjescode herkent de Revendor een zeer grote variëteit aan verpakkingen: flessen, tubes, bakjes, flacons, dozen, potjes. Het susteem scheidt de versnipperde producten direct in (standaard) vuilcontainers. De inname-automaat neemt genoegen met een vloeroppervlak van 1 m2 en de opslagunit beslaat slechts 5 m2. Ook voor de beheerder is de Revendor eenvoudig in gebruik.

Milieu/ veiligheid
De Revendor draagt zeer direct bij aan de vermindering van de afvalproductie. De variëteit aan verpakkingsmaterialen die met deze automaat kunnen worden ingezameld, neemt enorm toe. Met minimale extra inspanning van de consument is op deze manier het hergebruik mogelijk van materialen die anders verloren gaan.

Nominatie
Inzending : Automatische profielslijpcel
Inzender : SMS Stamp Tool Technologies B.V.
Hermesstraat 8
5047 TS Tilburg

Korte beschrijving :
T.b.v. het productieprogramma van SMS&WTS dienen hardmetalen of keramische snijders, welke in stansgereedschappen worden geplaatst, d.m.v. profielslijpen geprofileerd te worden met een nauwkeurigheid van +/- 0,001 . Voor het tot op heden manuele bewerkingsmethode is een automatische profielslijpcel ontwikkeld voor het automatisch slijpen van deze onderdelen. Juryoordeel
Deze automatische slijpcel is (wereldwijd) enig in zijn soort. Een technisch hoogstand product met een indrukwekkende nauwkeurigheid. Het volledig automatiseren van dergelijk vakmanschap is vakmanschap op zich. Een unieke nominee.

Motivatie
Het tot op heden manuele proces van het profielslijpen met hardmetaal en keramiek, wordt door deze profielslijpcel volledig computergestuurd geautomatiseerd. Een robot plaatst de slijpschijven met uiterste nauwkeurigheid vanuit een magazijn op de hoofdspil. Inzender SMS Stamp Tool Technologies heeft een leidende rol gespeeld bij de engineering van de profielslijpcel door de processtappen te beschrijven, mede te ontwikkelen en te testen.

Milieu/ veiligheid
De profielslijpcel is een volledig gesloten systeem. Vrijgekomen stof en vloeistof komen niet in de vrije ruimte. Het belastingaspect voor de operator is hierdoor nihil en ook het milieu wordt ontzien.

Nominatie
Inzending : Rofitec R 6002/2
Inzender : KIN Machinebouw Rijen BV
Stedenbaan 15
5121 DP Rijen

Korte beschrijving :
Op basis van centrifugaalkracht verwijderen Rofitec machines met hoog rendement vaste stoffen of slurries uit vloeibare mengsels. Omdat er geen toeslagstoffen nodig zijn, blijven de chemische eigenschappen van de afgescheiden stoffen intact, waardoor hergebruik mogelijk wordt. Het verwerken van afvalstromen met Rofitec is vaak rendabel omdat toegevoegd afval wordt voorkomen.

Juryoordeel
Een schoolvoorbeeld van een eenvoudig basisidee waarmee indrukwekkende resultaten worden behaald. Door te kijken naar het bezinkingsproces natuurlijke rivierdelta's ontstond deze geavanceerde machine. Een praktisch idee met vele toepassingsmogelijkheden, door de jury beloond met een Nominatie.

Motivatie
Het natuurlijke bezinkingsproces wordt in de Rofitec R 6002/2 nagebootst door een gelijkmatige energieoverdracht tussen centrifuge en mengsel. Hierdoor worden ongewenste wervelingen in het mengsel voorkomen. Het stroombeeld is zeer nauwkeurig vastgelegd waardoor zelfs de kleinste deeltjes of slurries kunnen worden afgescheiden. Het fysieke scheidingsproces past zichzelf volautomatisch aan bij veranderingen in de mengseltoevoer.

Milieu/ veiligheid
Door de volledig centrifugale werking kunnen de verschillende componenten van elkaar gescheiden worden zonder toevoeging van hulpstoffen. Hierdoor blijven de chemische eigenschappen van de componenten intact en is hergebruik van de stoffen mogelijk. De Rofitec R 6002/2 is volledig opgebouwd uit duurzame, herbruikbare, materialen. De duurzaamheid van de machine is groot bij deze manier van mengselscheiding. Doordat er geen snelheidsverschillen ontstaan in de centrifuge, leiden scherpe producten niet tot slijtage.

Nominatie
Inzending : Rapid Combi Disc
Inzender : Cibo nv
Deugenietstraat 5
B 3150 Tildonk
België

Korte beschrijving :
Met de Rapid Combi Disc is het mogelijk om in één bewerking een inox lasnaad weg te slijpen en vlekkeloos af te werken. Daar waar vroeger een geoefend slijper minstens 3 bewerkingen nodig had, klaart een ongeoefend gebruiker de klus nu, probleemloos, in slechts 1 stap. Enorme tijdswinst, belangrijke kostenbesparing en verbeterde afwerking zijn het resultaat.

Juryoordeel
Deze inzending combineert verschillende bewerkingen in het bewerkingsproces van lasnaden. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van het materiaal door het speciale driedimensionale opbouw van de schijf. Een eenvoudig product dat op iedere slijpmachine te gebruiken is en direct zijn nut bewijst. Een nominee met potentie.

Motivatie
De Rapid Combi Disc is opgebouwd uit lamellen bestaande uit state of the art schuurlinnen en een nieuwe generatie 'surface conditioning.' Hierdoor wordt in één beweging zowel materiaal afgenomen als afgewerkt. Ook Rapid Combi Disc garandeert ook bij lage druk een snelle uniforme afwerking.

Milieu/ veiligheid
Met de Rapid Clombi Disc is het mogelijk om 50-75% te besparen op de slijpkosten. Dit is te danken aan de tijdswinst door het combineren van minimaal 3 stappen én de duurzaamheid van het materiaal. Door de combinatie van materiaal gaat 1 Rapid Combi Disc even lang mee als 5-7 schijven gemaakt uit enkel Surface Conditioning lamellen.

Nominatie
Inzending : CNC-Productiecel (Renacel)
Inzender : Rena bv non-ferrometaalgieterij
Groesweg 9
5993 NN Maasbree

Korte beschrijving :
Producten worden willekeurig op een aanvoerband gelegd. Aan het einde van de band worden de producten herkent door spec. camerasysteem. Middels deze info is de robot in staat de producten vanaf de band in de bewerkingscel te laden, ontladen en te pallettiseren in kunststof kratten, nadat deze vol is zorgt de cel zelf voor afvoer krat en aanvoer lege krat. Naast het unieke handelingssysteem heeft er een integratie van de procescontrole plaats gevonden. Middels meettasters in de machine worden online de bewerkingen gecontroleerd. Lasersensoren controleren de

Juryoordeel
Flexibele automatisering op basis van bestaande onderdelen. De jury was erg enthousiast over de prestaties van de Renacel. Vooral het feit dat kleine series - door de korte ombouwtijd - geen belemmering vormen voor de productiecel is een pre. De Renacel is een zeer sterk voorbeeld van concurrerende engineering, mede hierdoor vond de jury deze inzending een Nominatie waardig.

Motivatie
Een grote kracht van de Renacel is het gebruik van een visionsysteem aan het eind van de aanvoerband. De coördinaten van de te bewerken producten worden hier doorgegeven aan de besturing van de robot. In tegenstelling tot concurrenten wordt hier dus geen gebruik gemaakt van productspecifieke opnames, hetgeen een zeer snelle omsteltijd mogelijk maakt. Het belangrijkste voordeel is dat niet alleen grote maar ook kleinschalige series. Middels meettasters worden de bewerkingen online gecontroleerd.

Milieu/ veiligheid
De Renacel heeft een gesloten koelsysteem en is zoveel mogelijk opgebouwd uit recyclebaar materiaal. De gebruiktemachinecomponenten zijn; van hoge kwaliteit; voor hoge productie doeleinden getest; veel aandacht is besteed aan de gebruikte materialen en waar mogelijk 100 % recyclebare materialen ingezet; koelvloeistof is milieuvriendelijk en 100 % recyclebaar. De gehele routing van 'nat' product is voorzien van een lekopvang. Er is sprake van een zeer schone werkomgeving waarin menselijk handelen tot een minimum beperkt blijft.

INNOVATORS

Innovator

Inzending : FLEXILOAD®
Inzender : VLASTUIN Rolling Equipment B.V.
Hogeveldseweg 9
4041 CP Kesteren

Korte beschrijving :
M.b.v. de FLEXILOAD® kunnen de trailerassen in beladen toestand naar voren of naar achteren verplaatst worden. Hierdoor kan overbelading voorkomen worden.

Juryoordeel
Innovatie en veiligheid.
De FLEXILOAD® is volgens de jury een uiterst slimme oplossing om de overbelading van trailers tegen te gaan. Het concept getuigt van originaliteit en praktisch nut. De FLEXILOAD ® scoort zeer hoog qua duurzaamheid en is in vergelijking met de alternatieven een zeer rendabele investering voor de vervoerder. Daarom wordt aan deze inzending de status van innovator toegekend.

Motivatie
In de vervoerssector moeten zoveel mogelijk kilometers gemaakt worden in zo min mogelijk tijd. Door deze continue tijdsdruk komt overbelading nog al eens voor, met soms verregaande gevolgen voor de verkeersveiligheid. De politie controleert daarom bijzonder scherp op overbelading van de assen. Met FLEXILOAD ® kan de aslast op de trekas van de trailer geoptimaliseerd worden door de assen te verplaatsen. Hierdoor kan het laadvermogen van de trailer maximaal benut worden. Dit product is volledig nieuw en kan op de bestaande trailer gemonteerd worden.

Milieu/ veiligheid
De FLEXILOAD ® bespaart kilometers doordat optimaal geladen kan worden. Daarbij is het bij overbelading niet meer nodig om gedeeltelijk te lossen, hetgeen ook tijd en kilometers bespaart. FLEXILOAD® is lichter dan het alternatief van een extra traileras, wat positieve gevolgen heeft voor het verbruik en de duurzaamheid van de trailer. FLEXILOAD ® draagt op een economisch rendabele manier bij aan de verkeersveiligheid.

Innovator
Inzending : NBC Filterunit
Inzender : Contour B.V.
Industrieweg 20
7102 DZ Winterswijk.

Korte beschrijving :
De NBC filterunit wordt toegepast op marineschepen en voorziet het schip van schone gefilterde lucht in geval van aanvallen met nucleaire en/of chemische wapens. Hierbij zorgt het systeem voor een overdruk binnenin het schip, zodat er geen vervuilde lucht binnen kan dringen.

Juryoordeel
Een product dat een indrukwekkende duurzaamheid aan de dag legt in extreme situaties. De jury waardeert de spectaculaire verbetering in prestaties ten opzichte van de voorganger, gezien de hoge eisen die aan het product gesteld worden. 'De ark van Noach wordt nóg groter', merkt een van de juryleden op. Een duidelijke innovator.

Motivatie
De NBC filterunit verslaat zijn voorganger op alle fronten. Bij identieke buitenmaten zijn het gewicht en de kostprijs verminderd en de prestaties sterk verbeterd (1200 m3/h i.p.v. 900 m3/h) . Door toepassing van sandwichconstructies voldoet het systeem nu aan de schokeis van 47 G verticaal en 23 G horizontaal.

Milieu/ veiligheid
De NBC filterunit is gebruiksvriendelijker geworden door een vernieuwde deurconstructie. Hierdoor kunnen de filters sneller verwisseld worden. Speciale aandacht is besteed aan het geluidsniveau. De RVS 316 behuizing is aan de buitenzijde voorzien van een speciale meerlaagse coating die een duurzame bescherming in zware maritieme omstandigheden garandeert.

Innovator
Inzending : Beertender® 4L Container
Inzender : Polynorm van Niftrik
Bosweg 2
4645 RB Putte

Korte beschrijving :
Het product is herbruikbare bierverpakking, met een inhoud van 4 liter, die onder druk werkt. De verpakking is samengesteld d.m.v. een speciaal lasproces. Dit garandeert de werking van het tapapparaat. Elk vat is getest op een strenge lekwaarde. Mede dankzij dit systeem kan het bier, na het aanslaan v.h. vat, 4 weken houdbaar blijven.

Juryoordeel
Dit duurzame product is een essentieel onderdeel in het concept van de Beertender®. Door toepassing van de juiste technieken worden aan alle eisen voldaan die dit concept stelt. De jurywaardering als innovator is onder andere het gevolg van mogelijkheid tot de hergebruik van deze container.

Motivatie
Dit product wordt mogelijk gemaakt door een unieke combinatie van contactloos spiegellassen van de verschillende onderdelen en gas injectie in de handvaten. Hierdoor ontstaat een uitermate duurzame container die voldoet aan alle veiligheidseisen. Door de lage lekwaarde heeft een reeds aangeslagen vat een houdbaarheid van ruim vier weken.

Milieu/ veiligheid
Voortdurende fysieke belasting d.m.v. druk gecombineerd met valtesten en hoge temperaturen zijn in de ontwerpfase van dit product meegenomen. Hierdoor voldoet de container aan alle veiligheidseisen. De milieubelasting van dit herbruikbare product is aanzienlijk lager dan bij een wegwerpconcept.

Innovator
Inzending : Senseo Tray
Inzender : VDL Kunststoffen BV
Industrieweg 107
5591 JL Heeze

Korte beschrijving :
De Senseo Tray wordt gebruikt om de bekende Senseo koffie pads te transporteren van de vulmachine naar de verpakkingsmachine. Na het high speed vullen, volgt het secure weegproces, buffervoorraad en vervolgens het verpakken. Deze productdrager kan worden omgebouwd naar verschillende verpakkingshoeveelheden (18 pads per zak / 36 pads per zak) .

Juryoordeel
Vereenvoudiging en optimalisatie.
Deze inzending verbetert een eerdere versie op cruciale punten. De materiaalkeuze is aangepast aan de hoge eisen die het productieproces van de Senseo-pads stellen. De Senseo-tray is een knappe vereenvoudiging die duidelijk laat zien op welke punten de vorige versie nog niet uitontwikkeld was. Een voorbeeld van nuchtere engineering dat de jury bestempelt als innovator.

Motivatie
Door oppervlakteruwheid, verribbing, wanddikteconcentratie en hot runner aanspuiting voldoet het product nu aan de hoge eisen die het productieproces met zich meebrengt. De Senseotray bezit de vereiste nauwkeurigheid voor de extreem hoge vulsnelheid van de machine (70 per minuut) en is tijdens de maandelijkse wasbeurt tot 85 c vormvast en resistent tegen de het chemische wasmiddel

Milieu/ veiligheid
Door een gewichtsbesparing van 400 gram t.o.v zijn voorganger zorgt de Senseotray voor een gewichtsreductie van 200 kg per productielijn. Dit heeft een positieve invloed op het energieverbruik van de machine. Daarbij is de levensduur van de tray veel langer.

Innovator
Inzending : Onderplaat en motorplaat
Inzender : VDL Kunststoffen BV
Industrieweg 107
5591 JL Heeze

Korte beschrijving :
De onderplaat en motorplaat vormen een behuizing voor de aandrijving van een automatische deur. Op deze behuizing worden diverse aandrijftechnische- en elektrotechnische componenten gemonteerd. De functie van dit geheel is om een deur automatisch te openen. Denk hierbij aan toepassingen in ziekenhuis of bibliotheek.

Juryoordeel
Kunststof verslaat aluminium!
Rekening houdend met strenge eisen t.a.v. functionaliteit en maatvoering is de inzender erin geslaagd om zeven aluminium componenten te vervangen door twee delen van kunststof. Engineering volgens het boekje; kostenbesparing én verbetering van de specificaties. Daarom een terechte innovator.

Motivatie
Deze nieuwe kunststofbehuizing voor de aandrijving van elektrische deuren doorliep alle duur- en obstructietesten (hevige impulsen) succesvol. De productie geschiedt in één stap waarbij beide delen gelijktijdig worden gespuitgiet. De oude aluminium behuizing wordt daarbij verslagen als het gaat om mechanische belasting en vlamvertragende eisen.

Milieu/ veiligheid
Gebaseerd op sterkteberekeningen is het product zo ontworpen dat minimale wanddiktes nodig zijn, zonder concessies te doen aan de veiligheid wordt hiermee de benodigde hoeveelheid materiaal gereduceerd. Toevoeging van een glasvezel in het basismateriaal resulteert in een hogere duurzaamheid.

Innovator
Inzending : Simson Dual SMP
Inzender : Rokatec BV
Veldzigt 6
3454 PM De Meern

Korte beschrijving :
Rokatec ontwikkelde in opdracht van Bostik een 2-
componenten lijmpistool voor zekere doorharding en verhoogde verwerkingssnelheid. Wereldwijde toepassing in de automobiel- en scheepsindustrie. Lijm en activator 40:1 gemengd in disposable mixer bij 40 bar. Deze druk stelt maximale eisen aan het ontwerp in bij een laag maximum gewicht en omvang in verband met de hanteerbaarheid. Ingangsdruk 1-3 bar lucht, beveiligd en instelbaar met reduceerventiel.

Juryoordeel
De jury was onder de indruk van de claims wat betreft betrouwbaarheid en verbeterde ergonomie en veiligheid. De compacte buitenmaten en vooral het geringe gewicht zijn indrukwekkend voor een product dat bestand is tegen de genoemde hoge druk. De robuuste indruk van het product, maakt de geclaimde lange levensduur zonder meer geloofwaardig. Innovatief in flexibiliteit en gebruiksgemak, een innovator waardig.

Motivatie
De Simson Dual SMP voldoet de hoge eisen van de industrie. Hoog en laag viskeuze 2-componenten lijmsoorten kunnen worden verwerkt. De snelheid van 400 ml/ 60 sec. is uniek te noemen. De wereldwijde toepassing in automobiel- en scheepsindustrie geeft aan dat deze innovator zich al ruimschoots in de praktijk bewijst.

Milieu/ veiligheid
De geïntegreerde aandrijving voorkomt drukschokken op de ledematen van de gebruiker. Geen koppeling met zware en stijve teflon slangen en daardoor flexibeler. Een verwachte levensduur van 11 jaar bij gebruik van 4 keer per dag is veelzeggend als het gaat om de duurzaamheid van het product.

Innovator
Inzending : Kaasschaafmachine
Inzender : Machine Fabriek Etten-Leur
Pauvreweg 11
4879 NJ Etten Leur

Korte beschrijving :
Kaasschaafmachine voor het verwijderen van de korst van industrieel geproduceerde kazen. Volledig geautomatiseerde machine, deels gebaseerd op bestaande techniek.

Juryoordeel
Automatisering en improvisatie.
Deze versie van de kaasschaafmachine maakt deels gebruik van bestaande techniek, de welbekende Makita schaafmachine. De jury waardeert de uitstekende techniek die van deze handmatige te bedienen schaafmachine een volledig autonoom werkende machine heeft gemaakt. Een innovator die wellicht in de toekomst meer toepassingen zal vinden.

Motivatie
Door het automatisering van dit onderdeel van de industriële productie van kaas kunnen hoge winsten worden behaald. De kaasschaafmachine is in staat om veel dunner te schaven (= minder afval, dus netto meer kaas) dan de handmatige variant.

Milieu/ veiligheid
Door dunner schaven wordt aanzienlijk minder afval geproduceerd.

Innovator
Inzending : GB300 Airlock voor VB systeem
Inzender : Frencken Group B.V.
Hurksestraat 16
5652 AJ Eindhoven

Korte beschrijving :
Handelingssysteem voor 300 mm wafers in hoog vacuüm. Opslagcapaciteit 10 stuks. Wafers worden geladen in een electron beam lithografie systeem, waarmee structuren kleiner dan 10 nm kunnen worden gegenereerd.

Juryoordeel
Een imponerend stuk precisie-engineering met significant economisch nut. Deze succesvolle samenwerking tussen specialistische bedrijven - Frencken Mechatronics maakt gebruik van vernieuwde motion control van Nyquist - heeft geleid tot een baanbrekende tijdswinst in de productievoorbereiding van wafers. Vooral het feit dat het first time right principe ondanks de tijdswinst nog steeds staat, geeft aan dat we hier te maken hebben met een topklasse precisie-instrument. Een verdiende innovator.

Motivatie
Doorlooptijd voor ontwikkeling en in gebruikneming van nieuwe wafers is teruggebracht van 12 naar 6 maanden. Het is met het GB300 Airlock systeem mogelijk om op moduleniveau te testen en uit te lijnen. De risicovolle en maanden durende uitlijnoperatie is teruggebracht naar een handeling van een paar uur. De gebruiker van het systeem (zie referentie) behoudt door deze verkorting van de productievoorbereiding haar voorsprong in de markt en is hierdoor als een van de weinigen in staat structuren te maken die kleiner zijn dan 10 nm, zelfs op 300 mm wafers.

Milieu/ veiligheid
Kostenbesparing ten opzichte van oplossing met 6- assige robot is ca. 60.000,- Euro. Er is een besparing in doorlooptijd van 6 maanden gerealiseerd in de duurste en meest risicovolle fase van de integratie. Door optimaal dimensioneren van RVS onderdelen is toepassing van milieu onvriendelijk lood niet nodig. Service vriendelijkheid is sterk verbeterd t.o.v. oude oplossing.

-.-.-.-.-.-.-.-

Noot voor de redactie,