Ingezonden persbericht


Cyrano met Porgy Franssen in Theater Lantaren/Venster

Vaak wordt Cyrano gespeeld als een lachwekkende, potsierlijke figuur. Dat is hij ook, maar dan alleen als wij dat allemaal zijn. Want hij is herkenbaarder dan de gemiddelde hedendaagse machoman zal willen toegeven.

Regisseur Tarkan Körolu toont aan dan Cyrano geen andere keus heeft dan een macho te zijn. Er is geen alternatief in de strijd te kunnen overleven. Hij is zich pijnlijk bewust van zijn sterfelijkheid, zijn nutteloosheid en zijn onvermogen. Al lijkt Cyrano bij eerste aanblik op de bespottelijke 'Il Capitano' uit de Commedia Dell'arte; bij nader inzien is hij minstens zo gecompliceerd als Richard III. Cyrano biedt realisme met een rafelrandje, geen filosofietjes verpakt in een ongevaarlijk romantisch verhaaltje. In deze eigentijdse versie is het muzikale thema een eigenaardig tussen-de-tanden fluitje (My name is nobody van Ennio Morricone): een mengeling van kracht, respect en eer. Met een knipoog: het is namelijk ook onmiskenbaar een parodie op de eeuwige Camel-reclame.

Op dinsdag 14 maart is er een nabespreking regisseur Tarkan Köroglu en actrice Roos Drenth.

Regie: Tarkan Köroglu.
Met: Porgy Franssen, Roos Drenth en Bob Wind.
Foto's : Jochem Jurgens.

In verschillende dagbladen verschenen lovende recensies:

CYRANO MET ZWIER EN ZIEL
"Tarkan Köroglu heeft deze Cyrano even sober als helder geënsceneerd. Hij legt intelligente accenten die het toneelkarakter van de handeling blootleggen, maar houdt teglijk de spanning erin door een goed volgehouden tempo." "Met ongekend ingetogen spel zet Porgy Franssen een fenomenale Cyrano neer. Nooit een harde stem, wel een elegante gebarentaal, een magistrale tekstbehandeling en een geraffineerde expressie. Een fractie stilte in een zin en een kleine oogbeweging zijn voldoende om het publiek te doordringen van Cyrano's verbondenheid met een toevallig langslopende Roxane." Hanny Alkema in Trouw d.d. 20 februari 2006 (CYRANO)

PORGY FRANSSEN SPEELT EEN ONWEERSTAANBARE CYRANO
"Glansrijke titelrol door Porgy Franssen... Deze is trots, hij heeft zelfspot, brult en vecht een dichterlijke macho... Dat liefde sterker kan zijn dan verlagen, dat leven in waarheid het wint van elke vorm van hypocrisie, het hele spel van schijn en wezen krijgen we hier opnieuw voorgezet. En we genieten: hoe meedogenlozer Cyrano's spotzucht, hoe klaaglijker zijn hart huilt. " Marian Buijs in de Volkskrant d.d. 14 februari 2006 (CYRANO)

PORGY FRANSSEN IS GEKWETSTE CYRANO MET IJZEREN NEUS

"Beide interpretaties wekken (van Theater EA & Het Nationaal Toneel) Maar alleen bij Theater EA schuilt de tragiek in de schuld die de held op zich laadt. Terecht brengt Köroglu het stuk met 48 personages terug tot de drievoudige kern: Cyrano, Roxane en Christian." Anneriek de Jong in NRC d.d. 13 februari 2006 (CYRANO)

Cyrano
door ThEAter EA di 14 en wo 15 mrt, 20:30, ¤ 13,- / ¤ 11,-

In Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133, Rotterdam, www.lantaren-venster.nl, kassa: 010-2772277