Gemeente Haaren



* Informatieavond inrichtingsvisie Esche Stroom

* Informatieavond inrichtingsvisie Esche Stroom

Op dinsdagavond 14 maart a.s. houdt Waterschap De Dommel een informatieavond over een inrichtingsvisie voor de Essche Stroom. Deze avond in het dorpshuis de Es, Dorpsstraat 5 in Esch, begint om 20.15 uur.

In het `reconstructieplan' voor de Meierij zijn vele doelen opgenomen voor het beekdal van de Essche Stroom. Het gaat om onder meer beekherstel, waterberging, een functie voor de natuur en om recreatief en agrarisch gebruik. Om een toekomstbeeld te kunnen vormen van het landschap, is er een inrichtingsvisie voor de Essche Stroom uitgewerkt.
Waterschap De Dommel heeft het initiatief genomen voor het opstellen van die inrichtingsvisie. Hierin is verwoord de gezamenlijke visie van het waterschap en vandiverse partijen, zoals de landbouw, natuurterreinbeheerders en gemeente. Om de visie te voltooien zijn we ook zeer benieuwd naar de mening en visie van de inwoners van Esch.

De komende jaren zal het beekdal van de Essche Stroom dus gaan veranderen. Naast het agrarische gebruik komt er meer ruimte voor waterberging en de afvoer van water, meer ruimte voor natuur en meer ruimte voor recreatieve activiteiten. Het toekomstbeeld is dat de Essche Stroom weer als vanouds door het landschap slingert. Recreanten genieten van het cultuur-historisch waardevolle landschap dat in oude glorie is hersteld. De vochtige graslanden langs de beek trekken weidevogels aan. De waterkwaliteit is sterk verbeterd. Stuwen zijn vervangen door vispassages. In tijden van hoogwater wordt in het beekdal van Esch tot Halder gecontroleerd water geborgen. De veiligheid van alle inwoners staat echter voorop. De nog aanwezige ondernemers runnen een florerend extensief bedrijf. En de Esschenaar? Hij geniet weer van een mooie en veilige Essche Stroom.

Wat gaan we in 2006 doen? In de eerste plaats moeten de plannen nog beter worden uitgewerkt en we doen dat graag met de bewoners van het beekdal. Het project is opgedeeld in zeven deeltrajecten. Binnenkort wordt samen met Brabants Landschap gekeken naar de omgeving van kasteel Nemerlaer. Ter hoogte van De Ruiting worden intensief gebruikte agrarische percelen omgezet in bloemrijk grasland, wordt een moeraszone aangelegd en wordt een oude meander hersteld. In de tweede helft van 2006 willen we samen met de inwoners van Esch en de gemeente Haaren in gesprek gaan over de opknapbeurt van de Essche Stroom. In september 2006 is bovendien een open dag gepland waarbij de Essche Stroom centraal staat.

Wilt u meer weten over de inrichtingsvisie Essche Stroom? Heeft u vragen over het plan of misschien een suggestie? Kom dan dinsdagavond 14 maart 2006 naar het dorpshuis De Es in Esch. De zaal gaat om 20.15 uur open. Bent u verhinderd, maar u wilt toch iemand van Waterschap De Dommel spreken over het plan? Bel dan met het stroomgebiedkantoor Beneden Dommel aan de Mijlstraat 39b in Boxtel: 0411-661060 en vraag naar Jeannette van Boerdonk.