Provincie Utrecht

Provincie Utrecht brengt publicatie Geheim landschap uit

7-3-2006 -

200 jaar militaire geschiedenis op de Utrechtse Heuvelrug

Verborgen achter slagbomen en hekken op de Utrechtse Heuvelrug ligt een voor de meeste mensen onbekend militair landschap. Wat heeft zich daar in de afgelopen tweehonderd jaar afgespeeld? `Geheim landschap' beschrijft de invloed van twee eeuwen militaire aanwezigheid op dit landschap en laat zien hoe Nederlandse, maar ook Franse, Duitse en Amerikaanse soldaten hun sporen hebben nagelaten. De uitgave is bedoeld om belanghebbenden én geïnteresseerden te informeren over de cultuurhistorisch waardevolle elementen in dit militaire landschap, ook met het oog op de toekomstige herinrichtingsplannen. Op 14 maart a.s. wordt de uitgave gepresenteerd door Jan van Bergen, gedeputeerde Cultuur.

Het centrale Heuvelruggebied is een van de belangrijkste militaire gebieden van ons land. Uitgestrekte oefenterreinen, een vliegbasis, kazernes en kampementen voor luchtmacht, landmacht, mariniers en marechaussee zijn in dit gebied vertegenwoordigd.

Nu het afstoten van de Vliegbasis Soesterberg in 2007 naderbij komt, worden er plannen gemaakt voor een nieuwe bestemming van deze bakermat van onze Koninklijke Luchtmacht. De provincie heeft daarbij een belangrijke regierol. Reden om de nog onbekende cultuurhistorische betekenis van dit militaire landschap onder de loep te nemen. Heeft een militair landschap cultuurhistorische waarden? En zo ja, hoe dragen deze waarden bij aan de identiteit van het gebied met het oog op de komende ontwikkelingen? Deze vragen vormden de aanleiding voor de provincie Utrecht om een Belvedere-onderzoek te laten uitvoeren. Dit heeft geleid tot de boeiende publicatie `Geheim landschap', waarin voor het eerst met vele kaarten en foto's een samenhangende verhaal is gemaakt over de militaire sporen op de Heuvelrug.

Hart van de Heuvelrug
Hart van de Heuvelrug houdt zich onder meer bezig met de herinrichtingsplannen van de Vliegbasis Soesterberg. Op 19 januari jl. heeft dit samenwerkingsverband de toekomstvisie op de herinrichting van Vliegbasis Soesterberg naar buiten gebracht. Zeventien organisaties waaronder diverse ministeries, provincie Utrecht en Utrechtse gemeenten, zorginstellingen en belangenorganisaties werken hierin samen. Dit platform streeft naast een zo groen mogelijke herinrichting, ook naar het behoud van cultuurhistorische elementen. Bewoners van het gebied kunnen mee discussiëren over de toekomst van de vliegbasis in een forum via de website www.hartvandeheuvelrug.nl

Verkrijgbaarheid
De publicatie Geheim landschap, 200 jaar militairen op de Heuvelrug, is vanaf 14 maart a.s. voor 17,50 euro verkrijgbaar via de afdeling Verkoop van de provincie Utrecht door te bellen of te mailen naar (030) 258 22 28 of verkoop@provincie-utrecht.nl. Tevens is de uitgave te koop in de boekhandel (ISBN 90 76092 419). Uitgever: PlanPlan in Amsterdam.

Meer informatie: Martine Diaz, telefoon 2657

Laatst gewijzigd op 07-03-2006. Paginabeheer: Martine Diaz