Ingezonden persbericht


Leerlingen vormen boerenlaarzen om tot kunstobjecten

"Boer in de Stad" met kunstexpositie groene rubberlaarzen

HEERLEN/KERKRADE Wie kent ze niet, de groene rubberlaarzen? Vooral voor boeren en tuinliefhebbers vormen ze tijdens de werkzaamheden een heel effectief schoeisel. Onderleiding van Jolanda Jakobs en docenten lieten zestig derde jaarsleerlingen van het Heerlense Sintermeertencollege de bekende groene laarzen een ware metamorfose ondergaan. Het resultaat is een grote collectie, soms echte kunstwerken, die vanaf dinsdag 14 maart tot en met 28 maart te aanschouwen is tijdens een expositie onder het motto: "Boer in de stad" in de AVEVE winkel in Kerkrade. LLTB bestuurslid Jean van der Linden uit Eys zal de expositie dinsdag 14 maart om 11.00 uur openen.

De zestig leerlingen van het Sintermeertencollege laten een geheel nieuw, trendgevoelig, licht op de rubberlaarzen schijnen. De rubberlaarzen werden door de AVEVE winkels in Kerkrade en Beek beschikbaar gesteld. De ene versierde de laars, terwijl andere de vorm veranderden. Dit zorgt voor geheel andere producten of een autonoom kunstwerk. De kunstobjecten variëren nu van sandalen, monsters, strand slippers, voetbalschoenen, een tasje tot zelfs een schemerlamp. "Bezoekers van de expositie zullen de groene boeren rubberlaarzen voortaan in een heel ander daglicht plaatsen" zegt Jolanda Jakobs uit Roermond. De student docentenopleiding aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, is de initiator van het project. Voor haar is dit tevens haar eindexamenproject. Een project waar ze bovendien een duidelijk doel mee voor ogen heeft. Ze wil niet alleen afstuderen, maar na haar opleiding zich ook gaan toeleggen op het organiseren van kunstprojecten in samenwerking met onderwijsinstellingen en/of het bedrijfsleven. "Daarbij vormen de inspiratiebronnen achter mijn eigen beeldende werk het uitgangspunt", verklaart Jolanda. Ze zegt het liefst te werken met bestaande producten waar de doorsnee consument geneigd is ongeïnteresseerd aan voorbij te lopen. Functionele producten, die veelal tal van (negatieve) vooroordelen oproepen. Als voorbeeld verwijst ze naar tuinslangen, geitenwollen sokken, volkstuintjes en plastic tafelkleedjes. "Door dergelijke producten als materiaal in een kunstwerk te verwerken laat je ze iets totaal anders verhalen dan datgene wat ze vertegenwoordigen."

Een spaarvarken vormde de basis van haar eindexamenproject. "Het onderzoek naar het varken en zijn omgeving leidde tot een diversiteit van gerelateerd beeldmateriaal waar niet alleen ik voor mijn eigen beeldende werk uit putte maar ook de sectie Handvaardigheid van het Sintermeertencollege te Heerlen, in samenwerking ontstond het kunstproject "lekkere varkens". De expo "Boer in de stad" is onderdeel van dit "lekkere varkens" project. Een doel van het project was om vakoverschrijdend te werken. Voor de leerlingen verbanden te scheppen met niet alleen andere vakgebieden maar ook het bedrijfsleven, de maatschappij buiten school. De samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs, binnen het "lekkere varkens" project heeft dus ook een positieve beeldscheppende functie richting hun beroepskeuze, waarin landbouw zeker niet het populairst is.

Jolanda Jakobs onderstreept dat de locatie voor de expositie niet alleen is gekozen in verband met de sponsoring van de laarzen. "De Aveve formule en het "lekkere varkens project" hebben duidelijke overeenkomsten: het doorgeven van kennis opgedaan in de bedrijfsmatige boerenwereld, vertaalt naar particuliere kwaliteitsproducten en informatie verstrekking, waarbij ook het decoratieve en nostalgische element niet vergeten wordt."

De expositie is elke dag to 28 maart 2006 tijdens de openingstijden van de AVEVE Tuin,Dier, Hobby winkel aan de Locht 2 in 6466 GW Kerkrade (nabij Parkstad Limburg stadion) gratis te bezoeken.

//////////////////////////////

Einde persbericht.



Van een groene boerenlaars maakten leerlingen van het Heerlense Sintermeertencollege de mooiste kunstwerken.

Voor nadere persinformatie kunt u contact opnemen met: Guus Queisen T. 046- 4585166 / 06-250 26 332.

Met vriendelijke groet,
Guus Queisen

M&O bureau Guus Queisen vof
Berkenlaan 35
NL 6133 WZ Sittard

T 046-4585166
F 046-4580676