Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 047

datum: 13 maart 2006

EMBARGO TOT DINSDAG 14 MAART 2006 20.30 UUR

Koninklijke Onderscheidingen gemeenteraadsleden

Drie vertrekkende Amersfoortse gemeenteraadsleden, Ton Berends, Cees van Engelenhoven en Lideke Willenborg ontvangen een Koninklijke Onderscheiding voor al hun werk als volksvertegenwoordiger en inzet voor de stad tijdens hun laatste raadsvergadering, dinsdag 14 maart 2006, in de raadzaal van het Stadhuis.

De gemeenteraad van Amersfoort neemt op 14 maart a.s. tijdens de laatste raadsvergadering in de oude samenstelling afscheid van vertrekkende raadsleden. Drie van hen, Ton Berends, Cees van Engelenhoven en Lideke Willenborg ontvangen een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper, voor hun jarenlange (politieke) inzet. De raadsleden zijn bij Koninklijk Besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ton Berends
Ton Berends was van september 1982 tot april 1986 en van september1988 actief als raadslid van de gemeente Amersfoort. Van september 1995 tot april 1998 was hij wethouder met de portefeuille Stedelijk Beheer en Volksgezondheid. De VVD-er volgde partijgenoot M. Burgman op, die burgemeester werd in Maarn. Voormalig wethouder en fractievoorzitter verliet in januari 2001 de VVD om als eenmansfractie door te gaan onder de naam Hart voor Amersfoort. Hart voor Amersfoort, in 2002 goed voor één zetel, deed dit jaar niet mee met de gemeenteraads-verkiezingen. "Een te veel aan 'lokale krachten' leidt tot versnippering en hierdoor komen initiatieven niet van de grond" aldus Berends. Hiermee komt een einde aan de betrokkenheid van 'nestor' Berends bij de Amersfoorte politiek.

Ton Berends kan terugkijken naar een bijzondere periode. Ruim 22 jaar was hij politiek actief en zette zich met grote betrokkenheid in voor de stad en haar inwoners.

Cees van Engelenhoven
Cees van Engelenhoven was 12 jaar actief in de gemeenteraad van Amersfoort. Vanaf 1994 kwam hij voor D66 in de gemeenteraad en was van januari 1996 - april 1998 wethouder in het college met de portefeuille sport, welzijn en cultuur. Naast zijn raadswerk is Van Engelenhoven ook al lang actief voor de stad. Hij was voorzitter van het Amersfoortse Evenementenplatform en is voorzitter van de Amersfoortse Contactcommissie. Ook is hij lid van het comité van aanbeveling van de stichting Moncrovas, adviseur van Stichting De Werkplaats, lid van het Stedenband comité Liberec-Amersfoort en voorzitter van de Ondernemersvereniging De Hof.

Van Engelenhoven is in het dagelijks leven Accountmanager bij de Dienst Maatschappelijke Ontwikkelingen bij de gemeente Utrecht.
Het afgelopen voorjaar ging D66 door met Leefbaar Amersfoort onder de naam: Jouw Amersfoort. "Na twaalf jaar politiek actief te zijn geweest, vind ik het genoeg", aldus van Engelenhoven. "Ik hou van nieuwe dingen, maar blijf betrokken bij Jouw Amersfoort".

Lideke Willenborg

Lideke Willenborg (VVD) sluit na drie raadsperioden haar lidmaatschap van de gemeenteraad af. Binnen de gemeenteraad heeft zij diverse beleidsterreinen in portefeuille gehad, waaronder cultuur (waarvoor zij bijzondere interesse heeft), onderwijs en stedelijke vernieuwing. Ook heeft zij een aantal jaren de functie van waarnemend voorzitter bekleed en was zij enige tijd voorzitter van de rekenkamercommissie. Daarnaast vervulde zij diverse bestuurlijke functies op terreinen van welzijn, (jeugd)gezond-heidszorg, volkshuisvesting en vrouwen. In het bijzonder voor stichting Centrale Woningzorg en stichting Vrienden Medische Zusters (tot 1994). Ook was zij lid van de Raad van Toezicht Ziekenhuis Eemland (tot 2000) en was zij actief voor de juridische Adviescommissie van de VVAO en stichting Jong (tot 2003). Op dit moment is zij lid van de commissie toezicht op de politiecellen regio Utrecht, bestuurslid vereniging centrale commissie Kinabu en bestuurslid Theaterschool Masquerade te Bilthoven. Lideke Willenborg maakte sinds 1994 deel uit van de huidige fractie van de VVD.

Noot voor de redactie (

Gemeente Amersfoort