Provincie Noord-Holland

14-3-2006

Onderwerp

877.500 voor behoud van Fort Pampus

Marjan Lansdaal

Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland stelt aan Provinciale Staten voor om maximaal 877.500 beschikbaar te stellen voor het herstel van het dak en de muren van Fort Pampus.

Het dak en de muren van het fort verkeren in dusdanig slechte staat dat de bouwkundige conditie van het fort snel achteruit gaat. Het dak lekt en het muurwerk is niet langer waterdicht. Om te voorkomen dat bezoekers niet langer welkom zijn wegens gevaar voor vallend gesteente of instortingsgevaar, moeten het dak en de muren snel worden hersteld. Fort Pampus ligt voor de kust van Muiden en trekt jaarlijks ca 35.000 bezoekers.

Rinske Kruisinga, verantwoordelijk gedeputeerde: we willen graag subsidie voor het herstel van Fort Pampus verstrekken, zodat het fort haar toeristische functie kan behouden. Er moet nu echt worden ingegrepen. Restauratie of herstel van forten is één van de speerpunten van het provinciale beleid voor de Stelling van Amsterdam.

Het fort maakt onderdeel uit van het Unesco-werelderfgoed de Stelling van Amsterdam en van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, twee historische verdedigingslinies. De linies zijn van grote betekenis voor de provincie, vanwege hun landschappelijke en cultuurhistorische waarde. De provincie is verantwoordelijk voor het behoud en het ontwikkelen van de Stelling van Amsterdam als geheel. Zij heeft hiertoe in 2005 het Gebiedsprogramma Stelling van Amsterdam vastgesteld. In dit programma staat hoe de provincie de komende jaren om wil gaan met de Stelling en met welke middelen zij dat wil doen.

Ook andere partijen dragen aan de kosten van de conservering van fort Pampus bij. Naar verwachting is eind april duidelijk hoe hoog de totale kosten zijn. De werkzaamheden aan het fort starten waarschijnlijk in mei van dit jaar en lopen tot november 2006.