Provincie Noord-Brabant


|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 13 maart 2006                                |


1. Communicatie bij rampen
De provincie en de veiligheidsregios zullen bij rampen en crisissen elkaar helpen bij de communicatie. Er wordt een convenant afgesloten waarbij de woordvoerders van de provincie deel uit kunnen maken van de regionale voorlichterspools en omgekeerd kan ook de provincie een beroep doen op de regionale voorlichterspools.

2. Werkbezoek aan Marokko
Van 20 tot en met 24 maart brengt een delegatie onder leiding van de Commissaris van de Koningin een werkbezoek aan Marokko. Het doel is inzicht te krijgen in de herkomst van een grote groep Brabanders. De fractievoorzitters uit Provinciale Staten, vertegenwoordigers van de werkgroep Nederland-Marokko en het promotieteam Pasja maken deel uit van de delegatie. Ook nemen verschillende Brabantse burgemeesters deel aan de reis.

3. Evaluatie integratiebeleid 1994-2004
Een duidelijke keuze voor het ondersteunen van gemeenten en maatschappelijke organisaties, monitoring, effectmeting en evaluatie. Het verbeteren van de communicatie over en ten behoeve van het beleid. Niet inzetten op eerstelijnsactiviteiten. Dat zijn in het kort de aanbevelingen van nota "lessen voor de toekomst" voor uitvoering van het provinciaal beleid op het terrein van de multiculturele samenleving. In opdracht van de provincie onderzocht de Tilburgse leerstoelhouder R. Gowricharn in welke mate dit beleid in de periode 1994-2004 heeft bijgedragen aan de integratie van allochtonen en autochtonen in de provincie Noord-Brabant. Gedeputeerde Staten stemmen in met het plan van aanpak en passen de lessen toe op de koers en agenda voor 2006/2007 voor sociale en culturele ontwikkeling en de operatie rond de heroriëntatie van de provinciale steunfuncties.

4. Dividend Essent
De motie die Provinciale Staten de behandeling van de begroting 2006 op voorstel van de VVD-fractie aannamen om het dividend van energiemaatschappij Essent ten goede te laten komen van de Brabantse burgers is niet uitvoerbaar. Dat concluderen Gedeputeerde Staten. Het college staat open voor andere opties.


5. MER Overdiepse polder
De richtlijnen voor de milieueffectrapportage en de strategische milieubeoordeling voor de ontwikkeling van de Overdiepse polder in de gemeenten Waalwijk en Geertruidenberg tot overloopgebied voor de Maas zijn door Gedeputeerde Staten vastgesteld. De richtlijnen beschrijven de opzet van de MER/strategische milieubeoordeling.

6. Natuurcompensatie
In 2005 zijn er vijf projecten door Gedeputeerde Staten vastgesteld waarbij natuurcompensatie aan de orde is. Het gaat om een totale oppervlakte van 108 hectare. Ook werd er voor het eerst een financiële compensatieregeling getroffen, voor het Oekelsbos in Zundert. Dat blijkt uit het rapport 'natuurcompensatie, registratie en verslaglegging 2005' dat Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu zenden.

7. Landschapsverordening
De landschapsverordening wordt, als het aan Gedeputeerde Staten ligt, aangepast. De verordening regelt de plaatsing van reclameborden in het buitengebied. De belangste wijzigingen zijn dat het landbouwers wordt toegestaan met één bord in het veld -zonder bedrijfsreclame- streekproducten te verkopen. Tankstations mogen volgens de voorstellen niet langer een onbeperkt aantal borden bij de pompen zetten. Ook wordt voor evenementen toegestaan dat er twee borden bij uitvalswegen worden geplaatst.

8. Studiereis
Circa 20 agrarische ondernemers uit Brabant zullen in april een bezoek brengen aan de Engelse regio South Downs. Die regio werkt samen met Noord-Brabant aan het Europese lifescape project en wordt waarschijnlijk binnenkort een nationaal landschap. De reis richt zich op agrarisch natuurbeheer en het als merk positioneren van een streek en streekproducten. Van 14 tot 18 juni zal gedeputeerde Moons (milieu) de conferentie "Challenges for a sustainable Europe" in Zweden bijwonen. Zij verzorgt daar een presentatie over een Europese bodemstrategie. Een medewerker van de provincie woont het "congres aviation and environment" in april te Geneve bij.

9. Bodem en grondwaterkwaliteitsgegevens
TNO wordt de landelijke instelling die gegevens over de kwaliteit van de bodem en het grondwater beheert. Samen met de overige provincies en het Rijk geven GS van Noord-Brabant opdracht aan deze organisatie. De organisatie verstrekt kostenloos informatie aan particulieren.

10. Ruimtelijke plannen
Er wordt een verklaring van geen bezwaar gegeven voor de bouw van 16 recreatiewoningen in Boekel, voor de uitbreiding van een camping en de bouw van een slechtweeraccomodatie en bedrijfswoning in Horst, Kaatsheuvel (Loon op Zand), de lijst van goedgekeurde verklaringen van geen bezwaar op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening is vastgesteld. Het bestemmingsplan tweede partiele herziening buitengebied-burgerbebouwing, laguitensebaan te Rijsbergen, gemeente Zundert wordt afgekeurd

11. Uitvoeringsimpuls reconstructie
De provincie trekt E5.210.440 uit als bijdrage aan 42 projecten in het kader van de reconstructie en revitalisering van het landelijk gebied. Het gaat hier onder meer om de projecten 'boeren en biodiversiteit', fietspad en ontsnipperingsmaatregelen Oirschot-Boxtel, Peelkanaalzone Mill, multicultureel centrum Vortum-Mullem en de schaapskooi Wijboschbroek. De 42 projecten passen voor het overgrote deel niet binnen de bestaande subsidieregelingen van het rijk en Europa. Ze kunnen echter alsnog worden gehonoreerd, omdat ze passen binnen de 'beleidsregel subsidies landelijk gebied 2006', die vorige week voor GS is vastgesteld.


---- --