Onderzoek toont aan dat zetelverdeling niet helemaal eerlijk verloopt

voor elke nieuwe kleine partij die zich afscheid van een grote partij krijgt die grote partij extra macht

TILBURG, 20060312 -- Wie zit waar ? Onderzoek naar gelijke zetelverdeling Door B. J. van Beurden 08-03-2006 Na aanleiding van de column van Jan van Beurden in de Tilburgse wijkkrant 'het reeshof journaal' waarin hij schrijft over een onredelijke verdeling van de zetels na de gemeenteraadsverkiezingen, heb ik ook de krant gepakt en heb wat zitten rekenen. Na flink wat uren rekenen en redeneren is uiteindelijk dit onderzoek tot stand gekomen. Het onderzoek gaat uit van de eerlijkste verdeling van de zetels in verhouding tot de stemmen die behaald zijn.


Uit dit onderzoek is gebleken dat bijna alle restzetels in steden met 19 of meer zetels naar de grote parijen gaan.
en dan niet 1 maar soms zelfs 2 of drie zetels terwijl de kleine partijen die meer recht hebben op een restzetel deze niet krijgen.

Het onderzoek bevestigd dat het huidige stelsel is ontworpen om (bewust of onbewust)de kleine partijen uit de politiek te weren en de grotere partijen nog meer macht toe te eigenen.
Hierdoor wijkt men af van de evenenredige volksvertegenwoordiging. en benadeeld men de minderheden in onze maatschappij (hoe luide het eerste artikel uit de grondwet ook al weer?)

om de bassis van het onderzoek heel simpel weer te geven heb ik hieronder een simpel sommetje dat kinderen op een bassischool zouden kunnen beantwoorden

U staat bij de voedselbank brood uit te delen en u heeft nog maar 3 broden
Voor u staan 30 hongerige mensen verdeeld in een groep van 23 en een groep van 7
U mag de broden niet scheuren (een zetel kunnen we ook niet scheuren). Hoe verdeelt u de broden tussen de twee groepen?




Bram van Beurden