Ingezonden persbericht


Wereldwijd areaal biologische land- en tuinbouw groeit met 21 %

Het aantal hectares gecertificeerde biologische land- en tuinbouw is het afgelopen jaar wereldwijd gestegen met 21%. Het areaal groeide in 2005 van 26,3 naar 31,8 miljoen hectare.

Dit blijkt uit het rapport "The world of organic agriculture, statistics and emergerging trends 2006". Sinds 1999 worden deze gegevens jaarlijks verzameld onder leiding van de IFOAM. Dit staat voor International Federation of Organic Agriculture Movement.

De groei in het geregistreerde areaal wordt ten dele veroorzaakt door echte groei. Een ander deel is het gevolg van een verbeterde toegang tot informatie over de biologische landbouw wereldwijd. Dit laatste speelt met name in de Aziatische en Afrikaanse landen.

Zo werd de groei in Azië van 0,7 naar 4,1 miljoen hectare vooral veroorzaakt doordat in China bijna 3 miljoen hectare grasland als biologisch gecertificeerd kon worden bijgeteld. Ook in Afrika viel een groot deel van de groei toe te schrijven aan verbeterde informatie. Hier groeide het areaal van 0,4 naar 1 miljoen hectare.

In andere delen van de wereld geven de cijfers een beter beeld van de reële groei van het areaal aan gecertificeerde land- en tuinbouw. Australië, Nieuw-Zeeland en de Pacifische eilanden lieten een groei van 7% zien. Latijns-Amerika groeide met 3%. En ook in Europa groeide het areaal met 3%. In Noord-Amerika daalde het areaal met 7% van 1,5 naar 1,4 miljoen hectare.

AFZET EUROPA EN VS GROEIT MET 34 %

Europa en Noord-Amerika blijven mondiaal de grootste afzetmarkt voor biologische producten. Een groot deel van de biologische productie in de overige delen van de wereld is bestemd voor export naar Europa en Noord-Amerika. Met name Noord-Amerika laat een sterke groei zien in de afzet van biologische producten. Deze groeide van 10,8 in 2003 naar 14,5 miljard dollar in 2005.

Hidde Oenema

Publiciteitscentrum Biologische Voeding
Postbus 656, 6700 AR, Wageningen
tel. 0317-415.515

Email info@biologisch.nl ; Internet http://www.biologisch.nl