Hulpverlening Gelderland Midden

Informatie warenwetbesluit hygiënerichtlijnen tatoeëren en piercen
---

Hygiënisch werken bij het zetten van tatoeages, piercings, gaatjes prikken in oren en permanente make-up wordt waarschijnlijk in de loop van 2006 vastgelegd in de Warenwet.

Het kabinet heeft het voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nog niet aangenomen. Er wordt over de inhoud nog gesproken.

Onhygiënisch werken kan bij het piercen en het plaatsen van een tatoeage leidt onder andere tot infecties met hepatitis B, C en HIV. Het voorstel is nog niet aangenomen.

Het warenwetbesluit Tatoeëren en Piercen gaat twee eisen stellen aan de ondernemer.

Ten eerste moet de ondernemer hygiënisch werken. Wat hieronder wordt verstaan, wordt nader uitgewerkt bij ministeriële regeling.

Hierbij worden zowel de eisen aan de handelingen, de instrumenten als de werkomgeving gesteld,

De basis voor deze voorschriften zijn door de LCHV in samenspraak met de branche gemaakt

De tweede eis die wordt gesteld is dat de ondernemer een goedkeuringsrapport moet hebben of een vergunning. Op aanvraag van de ondernemer brengt de GGD een bezoek aan de tatoeage/piercing- studio, de schoonheidsspecialist, de juwelier of andere ondernemer of winkel waar deze handelingen worden verricht en kijkt of de ondernemer voldoet aan de hygiëne voorschriften.

Alleen indien de GGD constateert dat de ondernemer werkt volgens deze voorschriften ontvangt hij / zij een goedkeuringsrapport, zeg vergunning.

Indien de ondernemer niet volgens de eisen werkt ontvangt hij / zij een verbeterlijst. Als alle punten zijn aangepast ontvangt de ondernemer de vergunning, deze is een jaar geldig.

Binnen drie maanden na het in werking treden van de wet moet er een aanvraag zijn ingediend bij de GGD. De ondernemer mag zelf weten bij welke GGD een vergunning wordt aangevraagd.

Er zijn hygiënevoorschriften gemaakt en in richtlijnen vastgelegd voor de verschillende ondernemingen, deze zijn te vinden via Kennisnet

Hulpverlening Gelderland Midden stuurt aan haar bekende ondernemers een brief over de stand van zaken in april 2006.
---

Deze pagina is bijgewerkt op 14-03-06 16:04
---

© Hulpverlening Gelderland Midden Postbus 5364, 6802 EJ Arnhem Internet: www.HulpverleningGelderlandMidden.nl