Politie Gelderland-Zuid

Politie rolt weer hennepkwekerijen op

District De Waarden, 14-03-2006 o De politie in district De Waarden rolde vandaag een aantal hennepkwekerijen op. Dit gebeurde in Gameren, Heerewaarden, Zaltbommel, Geldermalsen, Haaften . Er zijn invallen gedaan in verschillende panden. Deze actie is gericht op het ontmoedigen van illegale hennepkweek. Sinds oktober 2004 houdt het district De Waarden regelmatig grootscheepse hennepacties waarbij intensief wordt samengewerkt met de brandweer, woningbouwverenigingen, gemeente en de NUON. Hiervoor is een protocol opgesteld.

Resultaten
In Gameren is in een pand een hennepkwekerij aangetroffen. In totaal zijn 500 hennepplanten in beslaggenomen en 16.000 stekjes. Er zijn twee personen aangehouden. Ook kreeg de eigenaar van het pand een fikse boete, 18.000 Euro, voor het illegaal aftappen van stroom. In Heerewaarden is in een woning een hennepkwekerij aangetroffen, welke even tevoren geoogst was. In Zaltbommel zijn in een loods 1100 planten / stekken aangetroffen in een reeds gedeeltelijk geoogste kwekerij. In Geldermalsen zijn in twee panden kwekerijen aangetroffen. In een pand stonden respectievelijk 183 en 550 planten. In Haaften werd een kwekerij van 550 planten aangetroffen. In totaal zijn 6 personen aangehouden voor diefstal stroom/ opiumwet/ vreemdelingen wet.

De planten en apparatuur die in de kwekerijen zijn aangetroffen is eveneens in beslaggenomen en vernietigd. Tegen alle verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Bij bijna alle panden is illegaal stroom afgetapt. De Nuon zal hiervoor een boete uitschrijven. Er werkten ongeveer 20 agenten mee aan deze actiedag.

Protocol
De afgelopen jaren is door verschillende gemeenten in district de Waarden, justitie, woningbouwverenigingen, stroomleveranciers, de politie en brandweer een grote toename van het aantal illegale hennepkwekerijen geconstateerd. Naast het feit dat de exploitatie van hennepkwekerijen strafbaar is, veroorzaakt dit eveneens de nodige overlast en brandgevaar. Daarnaast wordt het woon- en leefklimaat van de omgeving en het veiligheidsgevoel van omwonenden aangetast. Door deze partijen is vanuit de gedeelde verantwoordelijkheid en de wens om deze maatschappelijke ontwikkeling te keren, een protocol opgesteld.

De politie richt zich op de opsporing en strafrechterlijke aanpak, het openbaar ministerie richt zich op de vervolging. De gemeenten geven uitvoering aan de bestuurlijke handhaving en dwang. De Nuon sluit stroomlevering af en de woningstichting bekijkt mogelijkheden tot uitzetting.

De gezamenlijke partijen verwachten door deze manier van werken toe te passen, de ongewenste ontwikkeling met betrekking tot hennepkwekerijen tegen te gaan. Bij signalen zal daardoor sneller en efficiënter kunnen worden opgetreden. De politie houdt dit jaar nog een aantal hennepacties. (05)