VIA: grenzen open

Wissenraet en van spaendonck

VIA roept kabinet op welzijn en welvaart Polen mee te nemen in de discussie

Boxtel VIA, de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars roept het kabinet op om in haar besluit met betrekking tot het openen van de grenzen voor mensen uit Midden- en Oost-Europa, zowel welzijn als welvaart van de (Poolse) werknemers sterk mee te laten wegen.

Welzijn
De VIA is namelijk van mening dat het van groot belang is dat er eisen gesteld gaan worden aan de wijze waarop de buitenlandse medewerkers gehuisvest worden en behandeld worden. Naar de mening van de VIA is huisvesting in caravans, schuren, garages en stallen uit den boze en zij pleit dan ook voor huisvesting in de vorm van woonhuizen, hotels, pensions etc. De gemeenten moeten dan ook in de ogen van de VIA een belangrijke rol krijgen in het controleren van dergelijke huisvesting. Als Polen in gebouwen wonen waar geen woonbestemming op zit, moet de werkgever op korte termijn zorgen voor goede huisvesting en tevens moet de werkgever beboet worden voor het overtreden van de wet. Daarnaast moet er gecontroleerd worden zaken zoals brandveiligheid, sanitaire voorzieningen etc.

Daarnaast moet naar de mening van de VIA er altijd een vorm van sociale begeleiding zijn, waardoor buitenlandse werknemers met vragen terecht kunnen bij een persoon die hun in hun eigen taal helpt bij het oplossen van deze vragen.

De VIA heeft het voortouw genomen en is mede initiator van het European Legal Labor Certificate, een certificaat dat bedrijven waar blijkt dat ze voldoen aan criteria op het terrein van de goede behandeling van de werknemer, ontvangen.

Welvaart
De ervaring van de VIA is dat de werknemers uit Polen die in Nederland werken een wezenlijke bijdrage leveren aan de economie in hun moederland. Het in Nederland verdiende geld wordt volledig geïnvesteerd in het opknappen van huizen, het kopen van auto's etc. Op deze wijze wordt het verschil in Welvaart tussen Nederland en Polen verkleind.

Dit gaat in een vrij snel tempo, reden waarom de VIA denkt dat over enkele jaren de verschillen zodanig klein zullen zijn dat de hoeveelheid Polen die naar Nederland komt vele malen kleiner is dan op dit moment wordt verwacht.

Oproep
In het kader van (internationale) solidariteit roept VIA het kabinet dan ook op om de grenzen volledig te openen voor medewerkers uit Midden- en Oost-Europa. Het kan niet zo zijn dat we in Nederland de grenzen sluiten, waardoor de welvaart in Midden- en Oost-Europa stabiliseert of zelfs terugloopt. Juist dan zullen Polen er massaal voor kiezen om illegaal in Nederland te gaan werken en wordt een averechts effect bereikt.

Voetnoot:
De VIA vertegenwoordigt de bonafide internationale arbeidsbemiddelaars. De leden van de VIA realiseren minimaal 75% van hun omzet door inzet van buitenlandse werknemers. Zij bemiddelen jaarlijks circa 30.000 buitenlandse werknemers. Het gaat hierbij voornamelijk om Duitsers, Portugezen, Grieken en Polen.