Ingezonden persbericht


Rapid Combi Disc grote winnaar ESEF Engineering Awards 2006

De Rapid Combi Disc van exposant Cibo is de grote winnaar geworden van de ESEF Engineering Awards 2006. Het product sleepte zowel de publieksprijs als één van de vier door de jury toegekende Awards in de wacht. De winnaars werden dinsdagmiddag 14 maart bekendgemaakt tijdens de ESEF/Techni-Show Network Meeting in de Jaarbeurs in Utrecht.

De overige drie awards kende de jury toe aan de automatische profielslijpcel van SMS Stamp Tool Technologies; de Rofitec R 6002/2 van KIM Machinebouw Rijen en de CNC Productiecel van Rena non-ferrometaalgieterij. De winnaars ontvingen de awards uit handen van juryvoorzitter prof. dr. Arthur Eger.

Met de Rapid Combi Disc is het mogelijk om in één bewerking een inox lasnaad weg te slijpen en vlekkeloos af te werken. Enorme tijdswinst, kostenbesparing van 50 tot 75 procent op de slijpkosten en verbeterde afwerking zijn de belangrijkste voordelen. Door de combinatie van materiaal gaat één Rapid Combi Disc even lang mee als vijf tot zeven schijven gemaakt uit enkel Surface Conditioning lamellen. De jury hierover: "Een eenvoudig product dat op iedere slijpmachine te gebruiken is en direct zijn nut bewijst."

De Automatische profielslijpcel van SMS Stamp Tool Technologies is volgens de jury enig in zijn soort. Het tot op heden manuele proces van het profielslijpen met hardmetaal en keramiek wordt door deze profielslijpcel volledig computergestuurd geautomatiseerd. Een robot plaatst de slijpschijven met uiterste nauwkeurigheid vanuit een magazijn op de hoofdspil. De jury zegt hierover: "Een technisch hoogstaand product met een indrukwekkende nauwkeurigheid. Het volledig automatiseren van dergelijk vakmanschap is vakmanschap op zich."

Rofitec R 6002/2 van KIN Machinebouw Rijen BV verwijdert op basis van centrifugaalkracht rendement vaste stoffen of slurries uit vloeibare mengsels. Omdat er geen toeslagstoffen nodig zijn, blijven de chemische eigenschappen van de afgescheiden stoffen intact, waardoor hergebruik mogelijk wordt. De jury stelt: "Een schoolvoorbeeld van een eenvoudig basisidee waarmee indrukwekkende resultaten worden behaald. Een praktisch idee met vele toepassingsmogelijkheden."

CNC-Productiecel (Renacel) van Rena non-ferrometaalgieterij is een handlingssysteem dat willekeurig op een aanvoerband gelegde producten herkent. Producten worden in kunststofkratten gepallettiseerd. De jury is lovend over de innovatie: "Vooral het feit dat kleine series geen belemmering vormen voor de productiecel is een pre. De Renacel is een zeer sterk voorbeeld van concurrerende engineering." Grote kracht van de Renacel is het gebruik van een visionsysteem aan het eind van de aanvoerband. Daarnaast worden de bewerkingen online gecontroleerd.

De EEA Awards 2006 zijn een initiatief van de vakbeurs ESEF, die tot en met vrijdag 17 maart aanstaande in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden, gelijktijdig met de Techni-Show die tot zaterdag 15.00 uur is geopend.

.-.-.-.-.-.