Ingezonden persbericht


Onderstaand de reactie van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL):

Het CBL is verheugd met de instemming van de Tweede Kamer voor het voorstel van minister Hoogervorst voor de vrije verkoop van zelfzorggeneesmiddelen.

Met de instemming voor dit voorstel is de weg vrij voor de verkoop in de supermarkt van zelfzorgmiddelen die bij normaal gebruik veilig zijn. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zal hiervoor een lijst opstellen. Het CBL kan zich hier in vinden omdat ook het CBL vindt dat alleen bij normaal gebruik veilige zelfzorggeneesmiddelen vrij verkocht moeten kunnen worden. Bovendien sluit dit aan bij de wijze waarop een en ander in het Verenigd Koninkrijk is geregeld. Uit contacten van het CBL met haar zusterorganisaties in het VK blijkt dat dit zowel uit het oogpunt van consumentenveiligheid als van consumentengemak tot volle tevredenheid functioneert.

Het CBL heeft voor de supermarkten aanvullende regels opgesteld voor een verantwoorde verkoop van zelfzorggeneesmiddelen. Daarbij gaat het om zaken als de schaphoogte zodat kleine kinderen er niet bij kunnen.

Het CBL is de koepelorganisatie van de supermarkten in Nederland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Miranda Boer, Hoofd PR en Voorlichting, tel. 06-51501772.