Gemeente Nuth


14-03-2006

Geen verslaafdenopvang in Zorgpension gemeente Nuth

RIMO Parkstad en de gemeente Nuth reageren gezamenlijk op het artikel Ook verslaafden naar Zorgpension Nuth (Limburgs Dagblad 14 maart jl). In dit persbericht leggen we uit waarom er geen sprake is van verslaafdenopvang in Nuth en wat de actuele stand van zaken is van het Zorgpension in Nuth.

Zinvolle dagbesteding
In het artikel wordt de indruk gewekt dat er vrije plekken zijn in het Zorgpension die beschikbaar zouden komen voor verslaafden. RIMO en de gemeente Nuth laten weten dat hier geen sprake van kan zijn. Er is een duidelijk verschil in de selectie om in aanmerking te komen voor het Zorgpension. Daarnaast stelt RIMO Parkstad, als uitdrukkelijke voorwaarde, dat bewoners verplicht zijn invulling te geven aan zinvolle dagbesteding en wel buiten de locatie. Concreet worden de bewoners dagelijks naar hun werkplekken vervoerd. Dit zijn zowel Loon naar Werken als zinvolle dagbesteding binnen het Centrum Sociale Activering van RIMO Parkstad. Er is geen sprake van een gewijzigd beleid door de gemeente rondom het verblijf overdag van de bewoners van het Zorgpension. Het is juist de gestructureerde dagbesteding die een wezenlijke bijdrage levert aan het proces van de bewoner om weer volwaardig deel te nemen aan de maatschappij.

Geen verslaafdenopvang
Het Zorgpension zal in de toekomst, qua doelgroep, hetzelfde blijven. In het krantenartikel in het Limburgs Dagblad van 14 maart jl staat echter dat de doelgroep zou veranderen door ook verslaafden inwoners van Parkstad toe te laten. Zoals tot op heden gebruikelijk is, zullen ook in de toekomst in het zorgpension mensen worden gehuisvest door RIMO Parkstad die zorgbehoeftig zijn en beschikken over een geldig indicatiebesluit van het Centraal Indicatie Zorg.

Zorgpension Nuth
Het Zorgpension Nuth is als nieuwe functie van RIMO Parkstad gestart op 1 oktober 2002. Hiermee realiseerde RIMO binnen de regio Parkstad een geschikte 24-uursopvang voor de specifieke doelgroep dak- en thuislozen met mogelijk een verslaving. In het kader van het project Bemoeizorg bood de gemeente Nuth medewerking aan de realisatie van een Zorgpension. De cliënten die worden opgenomen in het Zorgpension Nuth zijn vooraf geselecteerd op basis van hun motivatie om te werken aan hun toekomstperspectief. Zij kiezen voor wonen onder begeleiding met strikte afspraken en een duidelijk dagbestedingtraject. Deze cliënten hebben recht op een AWBZ-zorg waardoor de kosten van de begeleiding worden vergoed.