Ministerie van Defensie

14-03-2006 19:11

DEPLOYMENT TASK FORCE VERTROKKEN NAAR URUZGAN

Defensie - Vertrekkende militairen

De eerste groep Nederlandse militairen van de Deployment Task Force (DTF) zijn vanavond, onder leiding van kolonel Henk Morsink, vertrokken naar Afghanistan. De DTF gaat in de provincie Uruzgan kampementen bouwen voor de Nederlandse ISAF-operatie die daar op 1 augustus begint.

Vlak voor vertrek sprak Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn de militairen toe. Deelname van Nederlandse militairen aan de ISAF-operatie in Uruzgan is in de media onderwerp van veel discussie geweest. âBegrijpelijkâ aldus Berlijn, âwant het betreft hier een missie die de nodige uitdagingen kent. Een missie waaraan de nodige risicoâs zijn verbonden.â Maarâ zo stelde hij, âinmiddels heeft deze missie een breed politiek draagvlak en dat is voor ons militairen, die de opdracht moeten uitvoeren, zeer belangrijkâ.

De eenheid is opgebouwd uit elementen van de genie, de logistiek en een beveiligingsdetachement, ondersteund door een luchtmachtdetachement. Zij zal ervoor zorgen dat de Task Force Uruzgan in augustus onmiddellijk aan de slag kan.

Berlijn gaf aan dat in een onherbergzaam gebied waar nagenoeg niets is, niet alleen alles moet worden opgebouwd maar dat ook al het materiaal door de eenheid zelf moeten worden aangevoerd. âDe vele militaire konvooien, die voor het opvoeren van materiaal benodigd zijn, doorkruisen een risicovol gebied op weg van Kandahar naar Tariun Kot. Het uitvoeren die die logstieke operatie is een flinke uitdagingâ, aldus de de generaal. Hij stelde dan ook nadrukkelijk dat de missie in Uruzgan niet in augustus, maar vandaag start.

Berlijn sloot zijn toespraak af door vertrouwen in de eenheid uit te spreken en de militairen veel succes en krijgsmansgeluk toe te wensen.

Voor de volledige toespraak van de Commandant der Strijdkrachten klikhier

Zie het origineel