Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Betreft: beschuldiging betrokkenheid Humares bij fraudezaak Poolse werknemers

Vlissingen, 14 maart 2006

Vandaag zijn in de media berichten verschenen die de indruk wekken dat Humares betrokken is bij een omvangrijke fraudezaak met Poolse werknemers. Deze berichten zijn te herleiden tot mededelingen die de directeur van Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst de ("SIOD"), de heer Nico Laagland heeft gedaan.

Humares bestrijdt dat zij betrokken is bij fraude met Poolse werknemers.

De feiten zijn als volgt.

Op 7 maart j.l. heeft de SIOD bij Humares te Vlissingen, op kantoren van Oceanwide Netherlands, een werkmaatschappij van Humares, en op huisadressen van enkele medewerkers een onderzoek gedaan naar vermeende fraude met zeemansboekjes.

Humares / Oceanwide heeft haar volledige medewerking gegeven aan dit onderzoek en aangegeven dat iedereen in deze voor de SIOD beschikbaar is om gehoord te worden. Er is meerdere malen op aangedrongen, indien dit het geval zou zijn, deze personen zo spoedig mogelijk op te roepen.

Vrijdag 10 maart j.l. zijn een viertal medewerkers van Humares / Oceanwide opgeroepen om in het kader van het onderzoek gehoord te worden. Deze mensen hebben zich conform afspraak enkele dagen nadien gemeld.

Lopende het onderzoek heeft de heer Nico Laagland, directeur van de SIOD, een interview aan een landelijk dagblad gegeven en daarin zonder feitelijke basis zeer ernstige beschuldigingen aan het adres van Humares geuit.

Hoewel er nog geen officiële aanklacht ligt, lijkt de SIOD bezwaar te maken tegen de werkzaamheden van een zeer beperkt aantal Poolse bemanningsleden bij een relatie van Oceanwide. Dit gaat echter volgens de regels, die ook al jaren bij de autoriteiten bekend zijn. Humares meent dan ook dat de aanklacht en de mededelingen daarover van directeur Laagland nergens op gebaseerd zijn. Bovendien is het volgens Humares onbehoorlijk en voorbarig dat na enkele dagen onderzoek reeds beschuldigingen worden geuit, terwijl medewerkers zelfs nog gehoord moeten worden en geen enkel bewijs is geleverd.

Humares ontkent met klem alle beschuldigingen van de heer Laagland en stelt nadrukkelijk dat Oceanwide al bijna 30 jaar een gerespecteerde onderneming is, waar van illegale praktijken geen enkele sprake is. Dit geldt eveneens voor Humares en haar overige werkmaatschappijen.

Directie en advocaten van Humares vertrouwen erop dat deze kwestie snel kan worden opgelost. Humares zal uiteraard aan het onderzoek haar volledige medewerking blijven verlenen.

Voor nadere vragen:

dhr. Teus Hooijer
Te bereiken via mw. Jenny van Hoorn:
van 09:00 - 17:00 uur
T 0118-429004
info@humares.com


---- --