Gemeente Twenterand


Raadscommissie steunt amendement niet
Gemeente Twenterand voor sterke samenwerking Regio Twente.

In de vergadering van de commissie Bestuur en Middelen hebben vertegenwoordigers van alle raadsfracties zich achter de Hoofdlijnennotitie "Van Vorm en Beweging, vernieuwing samenwerking Twente" van de Regio Twente geschaard. De gemeente Twenterand zal het amendement van zeven gemeenten dat voorziet in een territoriale bestuurscommissie voor het landelijk gebied en een bestuurscommissie Netwerkstad dan ook niet steunen.

Volgens de raadscommissie betekent het amendement van de zeven gemeenten, dat het landelijk gebied en de Netwerkstad met de rug naar elkaar toe komen te staan als twee bestuurscommissies met elk een eigen agenda gaan opereren binnen de Regio Twente. Dit zou in tegenspraak zijn met de wens van zowel het regiobestuur als van de gemeente Twenterand voor een krachtig bestuur op basis van wederzijds vertrouwen.
De zorg die er bestaat bij de zeven gemeenten dat de Regio Twente teveel invloed krijgt op de verdeling van woningcontingenten en op de aanleg van bedrijventerreinen wordt niet gedeeld. De fracties in de raadscommissie zijn van mening dat die onderwerpen niet met de regio maar met de provincie besproken blijven.
In het overleg van vanavond in het algemeen bestuur van de Regio Twente zal de inzet van de gemeente Twenterand zijn: één investeringsagenda voor de hele regio op basis van gelijkwaardigheid, waarbij samenwerking leidt tot een sterke ontwikkeling van de regio.