Ministerie bzk

http://www.minbzk.nl

Uitnodiging: start proef cell broadcast

Op woensdag 15 maart start een proef met cell broadcast in Zeeland. Journalisten kunnen daarbij aanwezig zijn.
Cell broadcast is een techniek om tekstberichten te sturen naar mobiele telefoons. Een cell broadcastbericht wordt via een zendmast voor mobiele telefonie uitgezonden. Het verzenden gaat via radiografische golven. Het bericht wordt dus niet naar aparte telefoonnummers verstuurd maar binnen een bepaald gebied uitgezonden. Alle mobiele telefoons die aan staan, ingesteld zijn op het juiste kanaal en in het gebied zijn waar wordt uitgezonden, ontvangen het bericht.
De ministeries van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Verkeer en Waterstaat en Volksgezondheid, Welzijn en Sport werken voor de proef samen. Zij onderzoeken samen met KPN, Vodafone en Telfort of deze nieuwe manier van berichtgeving - directe communicatie met de burgers in urgente situaties - effectief is. Er wordt onderzocht hoe cell broadcastberichten optimaal kunnen worden ingezet voor het gericht verstrekken van informatie en of dit een duidelijke aanvulling is op de bestaande middelen en kanalen om burgers over urgente situaties te informeren. Om dit te onderzoeken wordt in Zeeland een proef gedaan met verschillende informatiediensten. Op 15 maart gaat de proef van start met de dienst burgeralarmering. Later zullen ook diensten voor de recreatievaart en voor gebruikers van de Westerscheldetunnel van start gaan.
Coördinerend burgemeester van de veiligheidsregio Zeeland Jan Lonink van Terneuzen is de gastheer van deze bijeenkomst. De heer Geveke van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft zijn visie op dit medium en op het belang van de overheid van deze proef en burgeralarmering in het bijzonder.

De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 15 maart van 11.30 tot 13.30 uur in het provinciehuis van Zeeland, Abdij 6, 4331 BK Middelburg, telefoon 0118-631011.

Programma
Aanvang bijeenkomst en welkom - burgemeester Lonink 12.00 uur Toespraken 12.02 uur

- Ministerie van BZK: Henk Geveke 12.02 uur
- Voorzitter Veiligheidsregio Zeeland: Jan Lonink 12.15 uur

Openingshandeling 12.20 uur

Q&A (pers) (BZK, EZ, VWS, V&W, WST) 12.30 uur Broodje 12.45 uur
Einde bijeenkomst 13.30 uur

Voor inlichtingen: Frank Havik 06-53 64 64 53