Unicef



Namibië: naschoolse lessen in hiv/aids 15 maart 2006, Okalongo - Leerlingen in Namibië krijgen na school les in het omgaan met de ziekte hiv/aids. Ze leren mensen te respecteren die aan de ziekte lijden, komen te weten hoe ze zichzelf tegen hiv/aids kunnen beschermen en hoe ze moeten omgaan met zichzelf als ze seropositief zijn.

De kinderen die meedoen aan de lessen over hiv/aids van 'Window of Hope' maken tekeningen. Foto: Unicef ESARO/Lewnes De kinderen die meedoen aan de lessen over hiv/aids van 'Window of Hope' maken tekeningen. Foto: Unicef ESARO/Lewnes

De basisschool in Okalonga, een plaats in het noorden van Namibië, is een van de scholen die deelneemt aan het programma 'Window of Hope'. Na school blijven 27 leerlingen tussen de 10 en 14 jaar na om meer te leren over hiv/aids. Het initiatief maakt kinderen die met de ziekte te maken hebben sterker.

Het resultaat is in slechts een paar maanden al te merken, zegt initiatiefnemer Ndapewoshali Nefungo. "In het begin waren sommige kinderen verlegen en durfden ze niet over zichzelf te praten", zegt ze. "Maar langzaamaan kregen ze meer vertrouwen en leerden ze assertief te zijn."

Nee zeggen
Het opbouwen van zelfvertrouwen is een belangrijk onderdeel van het programma. Het helpt kinderen goede beslissingen te nemen, voor zichzelf en hun toekomst. "Op school leren kinderen dat hun leven waarde heeft of dat ze nee tegen iets kunnen zeggen", zegt coördinator Melissa Welp van het Regionale Aids Comité voor Onderwijs in Omusati.

"Ik wist niet dat er een verschil was tussen een goede en een slechte aanraking", zegt de 11-jarige Fenni. "Ik wist niet hoe ik nee moest zeggen tegen slechte dingen, maar nu weet ik dat wel."

Een jongen omhelst zijn broertje. Ze hebben hun ouders aan hiv/aids verloren. Foto: Unicef ESARO/Lewnes
Een jongen omhelst zijn broertje. Ze hebben hun ouders aan hiv/aids verloren. Foto: Unicef ESARO/Lewnes

Weinig kennis over seksualiteit

Het initiatief van het programma komt van het ministerie van Onderwijs in Namibië. Samen met Unicef probeert het ministerie vroege adolescenten te bereiken voordat ze in aanraking komen met risicovol gedrag.

En dat is nodig, want het noorden van Namibië telt het hoogste aantal seropositieven in het land. Kinderen lijden, omdat ze zelf het virus hebben of omdat ze hun ouders of familieleden hebben verloren. Waarom weten ze vaak niet. Ze weten weinig over seksualiteit, omdat je daarover in hun cultuur niet praat.

"Ik wist niet hoe een persoon besmet kon raken", zegt de 11-jarige Hilani. "Ik dacht dat dit hetzelfde ging als andere ziektes." Na de naschoolse lessen weet ze beter. "Ik weet nu hoe het virus in je lichaam komt en hoe het je immuunsysteem verslechtert: het doodt je cellen."