Staatsbosbeheer

15 maart 2006

Sinds gisteren is de gemeente Lingewaard pachter van het monumentale verdedigingswerk in Doornenburg. Het college van burgemeester en wethouders heeft hierover overeenstemming bereikt met eigenaar Staatsbosbeheer.

De gemeente Lingewaard heeft de intentie om Fort Pannerden te restaureren en in exploitatie te geven. De kosten van de restauratie zijn geraamd op 5 miljoen euro. De grote investeringen zijn nodig om het pand vanuit de huidige slechte bouwkundige toestand weer op het niveau te brengen waarop bezoekers het veilig kunnen betreden. Hiermee wordt ook rechtgedaan aan de status van dit rijksmonument.

Voor het toekomstig gebruik denken gemeente en Staatsbosbeheer aan een café en eventueel een museum en een eenvoudige mogelijkheid om te overnachten. Staatsbosbeheer gaat hier een informatiecentrum vestigen, maar zal daarnaast zorgen dat een deel van het pand geschikt blijft als winterverblijf voor vleermuizen.

Momenteel wordt het pand bewoond door krakers. Dus voordat met de restauratie van Fort Pannerden kan worden begonnen zullen de krakers het pand moeten verlaten. Zo snel mogelijk na ontruiming wordt gestart met de werkzaamheden om het verval van het fort te stoppen. Het fort zal tijdens de restauratie minimaal 1 maal per maand alvast opengesteld zijn voor het publiek.

Fort Pannerden is gebouwd in 1869-1871 om het splitsingspunt van de Rijn en de Waal te bewaken. Maar al lang geleden heeft het fort zijn verdedigende functie verloren. Sinds 1988 is het eigendom van Staatsbosbeheer. Nu speelt het een strategische positie als een cultuurhistorische parel midden in het Nationaal Landschap Gelderse Poort. Gelegen in de Klompenwaard tegenover de Millingerwaard is het een ideale plek om te genieten van de rijke natuur en het weidse rivierenlandschap.